• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreska uprava RS: Za pet mjeseci prikupljeno gotovo milijardu i po KM javnih prihoda

Autor Nikolina Damjanić

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci na račun javnih prihoda Srpske prikupila 1,479 milijardi KM, što je za 200,5 miliona KM ili 16 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

 Javni prihodi u RS  Izvor: PURS

Iz Poreske uprave navode da su u periodu januar-maj doprinosi naplaćeni u iznosu od 881 milion KM, što je za 118,3 miliona KM ili 16 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Naplata doprinosa za Fond PIO veća je za 17 odsto, za Zavod za zapošljavanje i Fond dječje zaštite bilježi veća je za po 16 odsto, dok naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja bilježi povećanje od 13 odsto.

Direktni porezi su u prvih pet mjeseci naplaćeni u iznosu od 383,9 miliona KM, što je za oko 64,9 miliona KM ili 20 odsto više nego u istom periodu lani, navode iz Poreske uprave Republike Srpske.

Najveću naplatu kod direktnih poreza bilježi porez na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 226,3 miliona KM, što je za 25,4 miliona KM više nego u istom periodu 2022. godine.

Naplata poreza na dohodak je iznosila 139,7 miliona KM, što je za 36,5 miliona KM ili 35 odsto više u odnosu na uporedni period.

Osim toga, zabilježen je i rast naplate prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti za 2,8 miliona KM u odnosu na period januar-maj 2022. godine.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 213,9 miliona KM, što je za 17,4 miliona KM ili devet odsto više u odnosu na isti period lani.

Nastavljen je rast naplate po osnovu kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od tri, odnosno 37 odsto, dok je naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada veća za 6,2 miliona KM.

Iz Poreske uprave Srpske ističu da je u maju naplata iznosila 269,7 miliona KM, što je za 26,5 miliona KM ili 11 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE