• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Broj noćenja turista u RS 15 puta manji od evropskog prosjeka, problematična naplata boravišne takse

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Republika Srpska zaostaje za turizmom Evrope 15 puta po broju noćenja po stanovniku, a učešće turizma u bruto domaćem proizvodu manje je za 13 puta, navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS.

 Turizam u RS, revizorski izvještaj Izvor: MONDO

U izvještaju revizije učinka o upravljanju turističkim organizacijama piše da je boravak turista u Srpskoj kraći ćetoro puta,a iskorištenost smještajnih kapaciteta manja 2,5 puta od evropskog prosjeka. Učešće turizma u bruto domaćem proizvodu je oko 1,3 odsto.

"Sve navedeno govori u prilog tome da je turizam u RS u početnoj fazi razvoja. Turistički posmatrano RS je nerazvijen prostor i zaostaje za svim zemljama u okruženju. Turistička privreda pokazuje neodgovarajuću kadrovsku strukturu zaposlenih, a evidentna je i zastarjela i nefunkcionalna turistička infrastruktura i suprastruktura", zaključeno je, između ostalog, u izvještaju revizije učinka o upravljanju turističkim organizacijama.

U Srpskoj su registrovane 44 turističke organizacije i 59 licenciranih turističkih agencija.

Revizori konstatuju da je turistički posmatrano RS nerazvijen prostor i zaostaje za svim zemljama u okruženju, da turistička privreda pokazuje neodgovarajuću kadrovsku strukturu zaposlenih, a evidentna je i zastarjela i nefunkcionalna turistička infrastruktura i suprastruktura.

"Dio zaposlenih turističke struke u turističkim organizacijama je manji od 30%, iako je broj zaposlenih u posmatranom periodu u turističkim organizacijama povećan za 50%. Proširivanje djelatnosti turističkih organizacija koju prati povećanje broja zaposlenih, neadekvatna profesionalna struktura i postojanje različitih modela organizovanja ukazuju na nepostojanje jasne vizije svrhe i osnovne funkcije turističkih organizacija", piše u analizi.

Kao problematičan izdvojen je trenutni način obračuna i naplate boravišne takse, za koji se tvrdi da  je komplikovan i zahtijeva mnogo resursa za kontrolu, što dovodi do sumnji u kompletnost i tačnost podataka o prijavljenim gostima i broju ostvarenih noćenja, samim tim i obračuna i naplate boravišne takse kao namjenskog prihoda turističkih organizacija za promociju turizma.

"Model paušalnog plaćanja boravišne takse za fizička lica predstavlja značajne poteškoće za praćenje i vođenje evidencija, a negativno se odražava i na imidž Republike Srpske kao destinacije jer ostavlja dosta prostora za različita postupanja. Pored toga, na ovaj način se fizička lica kao ugostitelji stavljaju u povoljniji položaj u odnosu na pravna lica i stvara se prostor za dualizam u postupanju u istoj djelatnosti. Otežana kontrola obračuna i naplate boravišne takse odražava se na obim i kvalitet promocije turizma koju vrše turističke organizacije, jer je promocija direktno zavisna od nivoa naplate boravišne takse kao namjenskog prihoda", ističe se u izvještaju.

Odredba po kome je turistička organizacija dužna da za prijavljene goste i pružene usluge izda račun u praksi je neprovodiva, smatraju u reviziji, a posljedica navedenog nepostupanja po odredbama zakona jeste da turisti za pruženu uslugu nisu dobijali račune, jer fizička lica nemaju mogućnost izdavanja istih budući da nisu registrovana kao pravna lica ili preduzetnici, a turističke organizacije nisu mogle izdavati račune za usluge koje je pružalo treće lice

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE