• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UIO ne podržava ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine, niti druge pojedinačne izmjene

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine smatra da nije dobro ići u pojedinačne izmjene izuzetno značajnog i važnog zakonskog rješenja kao što je Zakon o PDV-u.

 UIO ukidanje PDV za prvu nekretninu i lijekove Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Napomenuto je da nisu urađene bilo kakve stručne analize u smislu rezultata koje bi donijele ovakve izmjene, kao i posljedica koje će nastupiti, rečeno je u UIO.

"Prethodnih nekoliko dana u BiH su se, u nekoliko navrata, pominjale razne incijative za izmjenu Zakona o PDV-u u BiH u smislu ukidanja PDV-a, uvođenja niže stope PDV-a ili mogućnosti povrata PDV-a, između ostalog i za lijekove i medicinska sredstva, zatim za opremu za bebe i hranu za bebe, kao i za kupovinu prve stambene jedinice, i tako dalje", naveli su u UIO, ali povodom inicijative za povrat PDV-a na lijekove.

U Upravi misle da bi ovakve nasumične izmjene Zakona o PDV-u značajno otvorile mogućnost "evazije prihoda od PDV-a s jedne strane, dok bi s druge strane to dovelo do neopravdanog favorizovanja obveznika koji se bave samo određenim granama privredne aktivnosti".

"Mišljenja smo da je mnogo bolje da UIO prikupi sve prihode po osnovu PDV-a u BiH, a da nadležni nivoi vlasti, entiteti i Brčko distrikt kao korisnici tih prihoda, prilikom njihove raspodjele u većoj mjeri prikupljene prihode usmjere upravo ka socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Na takav će način pomoć direktno stići onima kojima je najpotrebnija", naveli su u UIO.

U UIO su dodali da nadležnost za kreiranje politike indirektnog oporezivanja imaju Upravni odbor UIO, Savjet ministara i Parlament BiH.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić izjavio je ranije da je upućena inicijativa za povrat PDV-a na lijekove u RS, FBiH i distriktu Brčko.

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara pokrenulo je postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE