• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UIO poziva PDV obveznike da se hitno registruju za novi način predavanja prijava

Autor Dušan Volaš

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO )BiH pozvala je obveznike da se što prije registruju za novi način predaje PDV-a prijave koji će početi da se primjenjuje početkom naredne godine i tako izbjegnu sankcije.

 Uhapšeno šest radnika UIO, među njima Jelena Majstorović Izvor: CIN

"Kako bi obveznici indirektnih poreza koristili elektronske usluge UIO uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog potpisa, kao što je podnošenje PDV prijava ovjerenih na novi način, neophodno je da svaki obveznik prvo zaključi ugovor o korištenju informacionog sistema za elektronsko poslovanje sa Upravom za indirektno oporezivanje", saopšteno je iz UIO.

Iz Uprave navode da se samo 12,35 odsto od ukupno 53.775 obveznika u BiH do sada registrovalo u Upravi zastupnika.

Ovjeren i potpisan ugovor o korištenju informacionog sistema za elektronsko poslovanje sa UIO obveznik podnosi nadležnom pripadajućem regionalnom centru UIO u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Svaki poreski obveznik mora izvršiti prijavu zastupnika - fizičkog lica koje će u ime obveznika obavljati elektronsko poslovanje sa UIO, podnositi PDV prijave korištenjem kvalifikovane elektronske potvrde.

"Zastupnik može biti osoba zaposlena kod poreskog obveznika ili knjigovođa koji priprema PDV prijave za veći broj poreskih obveznika. U svakom slučaju, zastupnik je fizičko lice koje mora imati kvalifikovanu elektronsku potvrdu, a to može dobiti kod UIO", dodaje se u saopštenju.

UIO je sertifikovano tijelo za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda i kao ovjerilac Uprava izdaje kvalifikovane elektronske potvrde fizičkim licima i fizičkim licima zaposlenim kod poreskih obveznika.

Zahtjevi za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda takođe se podnose nadležnom regionalnom centru UIO.

Obaveza podnošenja PDV prijava upotrebom kvalifikovane elektronske potvrde za sve PDV obveznike nastupa od poreskog perioda, odnosno januar 2024. godine i zato svi PDV obveznici moraju preduzeti neophodne korake kako bi bili u mogućnosti da u predviđenom roku ispune obaveze, napominju u saopštenju.

SRNA

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE