• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH i Crna Gora grade novi most na Tari

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Izgradnja novog mosta preko rijeke Tare na lokaciji Hum (BiH) - Šćepan Polje (Crna Gora), za šta je potrebno oko 100 miliona evra, trebalo bi da počne naredne godine, najavljeno je danas.

 BiH i Crna Gora grade novi most na Tari Izvor: Srna/Vode Srpske

Ovo je najavljeni su danas ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto i crnogorski ministar prometa i pomorstva Filip Radulović.

Čubrilović je u izjavi novinarima nakon sastanka ministara sa zbvaničnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetske banke u Sarajevu istakao važnost ovog projekta, odnosno uvezivanja Podgorice i Sarajeva.

"Učestvovao sam i prethodnih godina u pregovorima, ali do danas nismo uspjeli da konkretizujemo realizaciju ovog projekta, prije svega dionice Foča – Šćepan Polje", naveo je Čubrilović.

On je najavio i radove na putnom pravcu Foča - Šćepan Polje, te dodao da su kreditori spremni da podrže i odluke i inicijativu koje postoje iz obje zemlje.

"Vjerujem da ćemo istrajati u ovome, da nećemo gubiti vrijeme sastančenjem, da su na potezu konkretne odluke i konkretni poslovi", poručio je Čubrilović i izrazio uvjerenje da nikakva politika neće skrenuti sa realizacije ovog projekta.

On je rekao da Republika Srpska neće sporiti ništa vezano za realizaciju jadransko-jonskog auto-puta, te dodao da je ta saobraćajnica bitna za budućnost regiona, imajući u vidu da su riješeni pojedini dijelovi u Albaniji, Crnoj Gori.

"Važna nam je i podrška Svjetske banke i EBRD-a. Mislim da ćemo ostati partneri u ovom poslu", dodao je Čubrilović.

Forto je rekao da svi žele pokrenuti ovaj projekat, jer je riječ o putu koji "boli" i BiH i Crnu Goru, te dodao da će početi i proces zaduživanja za njegovu realizaciju kod međunarodnih finansijskih institucija za izgradnju pristupnih puteva sa obje strane.

Prema njegovim riječima, BiH je spremna da podrži inicijativu Crne Gore za izgradnju jadransko-jonskog puta, kao i pristup sa sjevera Crne Gore u BiH dionicom Pljevlja–Čajniče–Goražde.

"To su projekti koje ćemo pokrenuti takođe naredne godine", istakao je Forto i dodao da predstoje sastanci sa Evropskom komisijom naredne sedmice u Skoplju.

Radulović je rekao da je ovo dobar početak saradnje dvije prijateljske zemlje, koje imaju veliku istoriju, bogatu kulturu, kao i jednu granicu, što znači da dijele infrastrukturu.

Prema njegovim riječima, danas su pokrenuta tri ključna pitanja za naredni period.

"Zadovoljstvo je što smo danas potpisali zajednički dopis prema Evropskoj komisiji za 40 odsto bespovratnih sredstava za izgradnju mosta", rekao je Radulović i dodao da će njegovom izgradnjom biti riješen decenijski problem.

Govoreći o jadransko-jonskom auto-putu, Radulović je rekao da je on prioritet Vlade Crne Gore, jer će od Italije do Grčke spojiti Jadran i pomoći rast bruto domaćeg proizvoda i Crne Gore i BiH.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon rekao je da je izgradnja mosta bitna za BiH i Crnu Goru, te da zajedno sa EBRD-om podržava realizaciju ove konekcije.

"Veoma brzo ćemo pripremiti projekat, kako bi što prije moglo da se krene sa radovima. Naš plan je da to uradimo do ljeta naredne godine", rekao je Šeldon.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da je za Uniju apsolutni prioritet povezivanje glavnih gradova zemalja zapadnog Balkana, navodeći da je dionica Hum /BiH/ - Šćepan Polje /Crna Gora/ koja povezuje dvije zemlje jedna od najljepših, ali i najopasnijih.

"Zbog toga postoji hitna potreba da se investira, a mi smo sa svoje strane spremni. Posljednjih godina povećali smo dio granta u finansiranju ovog važnog projekta", naglasio je Satler.

On je ponovio da je naredne sedmice planiran Samit EU i svih lidera zemalja zapadnog Balkana na kojem će biti razgovarano o novom Planu rasta za zapadni Balkan, vrijednom šest milijardi evra, koji će, kako je rekao, otvoriti nove mogućnosti za BiH.

"I ne samo to, spremni smo da otvorimo evropsko tržište i mislim da je to najuzbuljdivija vijest od EU u proteklom periodu", naveo je Satler.

(MONDO)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE