• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugarska ukida odluku o ruskom gasu: Intervencija Mađarske bila presudna

Autor mondo.rs

Dodatni porez na ruski gas ukinut je pošto je Mađarska najavila da će uložiti veto na ulazak Bugarske u šengensku zonu.

 Bugarska Mađarska ruski gas Izvor: Twitter/Printscreen/@ukraine_world

Bugarski parlament usvojio je danas odluku o ukidanju dodatnog poreza na ruski gas i ograničenja za rusku naftu. Uprkos, prekidima, zbog opozicionog protivljenja, glasanjem je ukinuta dodatna naknada za transport ruskog gasa kroz Bugarsku i prihvaćen je amandman kojim se ubrzava ukidanje ograničenja na uvoz ruske nafte, što prvenstveno pogoduje rafineriji "Lukoil Neftohim", prenosi bugarski portal Novinite.

Dodatni porez na ruski gas ukinut je pošto je Mađarska najavila da će uložiti veto na ulazak Bugarske u šengensku zonu. Vladin potez u oktobru da uvede namet za smanjenje profita ruskog "Gazprom" izazvao je zabrinutost zbog visokih cijena i poremećaja u snabdjevanju širom jugoistočne Evrope. Dok Bugarska tek treba da naplati od klijenata svog mrežnog operatera, mađarske vlasti su to označile kao "neprijateljski korak“ i pozvale na istragu EU o toj odluci.

Podsjetimo, ovim povodom se oglasio ranije danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da će Mađarska staviti veto na ulazak Bugarske u šengensku zonu osim ako ne ukine tranzitnu taksu na ruski gas. On je rekao da je Budimpešta jasno stavila do znanji Sofilji da će staviti veto Bugarskoj ukoliko ostane na snazi porez za glavnu rutu gasa koja ide u Mađarsku.

"Rekli smo Bugarima da ako ovaj porez budu zadržali, ukoliko ugroze bezbjednost mađarskog energetskog snabdijevanja, stavićemo im veto na ulazak u Šengen" - poručio je Sijarto, prenio je Rojters.

Britanska novinska agencija navodi da, dok se većina zapadnoevropskih zemalja odlučila za izbacivanje ruskog gasa iz upotrebe, Mađarska dobija 4,5 miliona kubnih metara gasa godišnje iz Rusije, nakon sporazuma iz 2021. godine.

(Mondo/Kurir)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE