• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elektronski sistem izračunao: Koliko kamioni vremena provode na granicama država u regionu?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Sistem za elektronsku razmjenu podataka /SEED/ omogućio je da prosječno čekanje na svim prelazima unutar Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini /Cefta/ u prošloj godini bude 86 minuta

 Kamioni Izvor: Shutterstock

Imajući u vidu da je lani bilo više od 1,3 miliona prelaza kamiona, to čini ukupno smanjenje čekanja od 17 godina u 2023. godini.

Zahvaljujući povezanosti kroz SEED sistem, za samo godinu dana vrijeme čekanja na graničnim prelazima smanjeno je za sedam minuta, ističu iz Sekretarijata Cefte i dodaju da je ovaj sistem odigrao ključnu ulogu u vrijeme pandemije virusa korona, kada je hitnost u transportu esencijalnih roba poput medicinske opreme, hrane i lijekova postala izuzetno važna.

Cefta SEED sistem uspostavljen je još 2010. godine i bio je usmjeren na razmjenu carinskih informacija između carinskih administracija potpisnica Cefta sporazuma, ali su se tokom vremena njegova funkcionalnost i značaj proširili kako bi podržali različite vrste pošiljaka i procesa.

Koncept SEED sistema nastao je kao rješenje za stvaranje elektronske platforme koja bi omogućila automatsku i brzu razmjenu informacija na carini, a cilj mu je bio eliminisati gubitak vremena i papirologiju, omogućiti transparentnost i tačnost podataka te obezbijediti bolju koordinaciju između Cefta strana u obradi roba na granicama.

Povezano

"Efikasna razmjena podataka i dokumenata donosi direktne koristi ekonomskim subjektima, smanjujući opterećenja i olakšavajući trgovinske procedure. Putem digitalizacije procesi se pojednostavljuju, a smanjuju kašnjenja i troškovi", ističu iz Sekretarijata Cefte.

Da bi se nastavilo sa pozitivnim uticajem na tokove trgovine, iz ovog sekretarijata navode da se javila potreba za nadogradnjom SEED sistema dodatnim funkcijama i mogućnostima koje proizilaze iz Cefta dodatnog protokola pet /AP5/, tako da je razvijen SEED plus.

Iz platforme za razmjenu carinskih podataka unutar Cefte, sistem je prerastao u aj-ti /IT/ platformu koja podržava cjelokupnu digitalizaciju Cefta politika, omogućavajući efikasnu razmjenu podataka i dokumenata u različitim trgovinskim sektorima kao što su carina, veterinarska i fitosanitarna kontrola, kontrola javnog zdravlja, nadzor nad tržištem i drugim sektorima.

Kako navode iz Sekretarijata, ova priča ima ogroman potencijal za dalje unapređenje pa se trenutno radi i na uspostavljanju baze podataka ovlaštenih ekonomskih operatera Cefta /AEOS/ koja pomaže u olakšavanju kretanja kroz Ceftu, te na uspostavljanju baze podataka o nesigurnim i neusklađenim proizvodima otkrivenim na Cefta tržištu kako bi se olakšala prevencija trgovine takvim proizvodima i zaštitili potrošači.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE