• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijene goriva u Srpskoj će i dalje rasti: "Nedostatak ruske nafte debelo plaćamo" (VIDEO)

Autor Dragana Božić

Na pumpama u Srpskoj došlo do poskupljenja goriva, a u narednim danima očekuje se dodatni rast cijena, rekao je Milovan Bajić, potpredsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske i direktor "Krajinapetrola".

 Novo poskupljenje goriva u Srpskoj Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Bajić je gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a, naglasio da je trend poskupljenja počeo od nove godine i da je mnogo faktora na to uticalo.

"Na poskupljenje goriva uticalo je mnogo faktora, ponajviše globalna situacija u svijetu, kao što su sukobi u Ukrajini i na bliskom Istoku. Ipak, ta poskupljenja su manja nego što smo u prvom redu očekivali",  istakao je Bajić.

On je naveo da je u periodu od 1. januara do 13. februara ove godine cijena za barel sirove nafte poskupila za 10,85 odsto, a da je nabavna cijena u rafinerijama za dizel porasla za 19 i benzina za 15 odsto, te da prerada nafte u rafinerijama nikada nije bila skuplja.

"Sigurno će biti još povećanja cijene goriva jer je trend rasta očigledan. Sve zavisi od kretanja na svjetskom tržištu i od cijene koju formiraju distributeri. Faktor ponude i potražnje će biti izraženiji na ljeto",  istakao je Bajić.

Bajić je dodao da mi nemamo rezervi nafte, a ni vlastite proizvodne kapacitete, pa samim tim, kako je naglasio, zavisimo od rafinerija u okruženju.

"Zbog političke situacije veliki je nedostatak ruske nafte na našem tržištu. Taj nedostatak Evropa, a samim ti i mi, debelo plaćamo", kaže Bajić.

.
Izvor: Youtube/RTRS

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE