• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrović o cijeni struje u RS: Trenutno nema razloga za poskupljenjem, problem je ako je budemo morali uvoziti

Autor Dušan Volaš

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović je izjavio da je ovo preduzeće u investicionom zamahu, da će biti stvorene nove količine električne energije, te da nema razloga za povećanje cijene struje građanima i privredi.

 Električno brojilo Izvor: Shutterstock

Petrović je rekao da je ERS u 2024. godinu ušao sa problemom arbitražne odluke u vezi sa Termoelektranom "Ugljevik", budući da Slovenci uzimaju trećinu električne energije po proizvodnoj cijeni Rudnika i Termoelektrane (RiTE) "Ugljevika".

On je naveo da će RiTE "Ugljevik" imati sredstva koja je i do sada imao, ali da će ERS morati da nabavlja dio energije za građane i privredu Srpske po većim cijenama.

"Ako je hidrologija dobra, onda ne moramo kupovati na tržištu, već možemo onu energiju koju smo mislili prodati u izvoz ostaviti za građane i privredu Srpske. To govori da potencijalno ostajemo sa manje električne energije za izvoz, a samim tim očekujemo i manje prihode. Sve ovo nas uvodi u to da ćemo sigurno imati znatno manju dobit u 2024. godini", rekao je Petrović agenciji Srna.

On je dodao da ERS želi da poveća snagu RiTE "Gacko" zbog čega se radi na sistemu prečišćavanja uglja, napominjući da je potrebno dodatno ulagati u rudarsku mehanizaciju u TE "Ugljevik" da bi imali dovoljne količine uglja i povećali snagu te elektrane.

Petrović je ocijenio da, ukoliko se sve ovo bude uspješno paralelno radilo, onda nema razloga da se poveća cijena električne energije.

"Najvažnije je da smo u investicionom zamahu, da ćemo stvoriti nove količine električne energije koje su izvođački povoljnije od ovih koje prodajemo tržištu Republike Srpske, a nismo podnosili inicijativu za povećanje cijena električne energije ni privredi, ni domaćinstvima", rekao je Petrović.

On je naglasio da je biser u energetskom sistemu Republike Srpske bilećka akumulacija koja znači sigurnost, a danas je kota iznad plana.

Petrović je podsjetio da "Elektroprivreda Republike Srpske", jedina na Balkanu kao državna kompanija, gradi vlastitim resursima Hidroelektranu "Dabar" snage 160 megavata, tri hidroelektrane na Bistrici snage 38 megavata i jednu hidroelektranu na rijeci Lim snage 36,5 megavata.

On je rekao da će u naredna dva-tri mjeseca biti završena finansijska konstrukcija za solarnu elektranu "Trebinje jedan" koja se gradi u saradnji sa mađarskom kompanijom, da je razvijena faza "spremni za gradnju" /ready to bild/ solarne elektrane "Trebinje dva", a projekat vjetroparka "Hrgud" je u završnici faze "spremni za gradnju".

"Jedina smo `Elektroprivreda` na Balkanu koja ima ovoliko započetih objekata iz obnovljivih izvora u ovoj godini", istakao je Petrović.

On je naveo da će u ovoj godini u cijelosti biti završen najduži tunel koji se radi u proteklih 30 godina na Balkanu, u dužini od 12.150 kilometara, koji spaja Nevesinje sa Dabarskim poljem.

"To je najvažniji objekat Hidroelektrane `Dabar` koji gradi kompanija `Integral inženjering`. Mislim da će to biti najveće remek-djelo energetike na Balkanu", rekao je Petrović.

Srna/Mondo

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE