• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republika Srpska ove godine planira da podupla proizvodnju struje iz solarnih elektrana

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Oko 1,5 odsto od ukupnog bilansa električne energije proizvedene u Republici Sprskoj proizvede se u solarnim elektranama, a plan je da već ove godine taj procenat bude duplo veći.

 2.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kaže da je ovom momentu Vlada RS dodijelila koncesije za izgradnju solarnih kapaciteta ukupne snage 1158 megavata (MW), a da bi veliki projekat od 500 MW - izgradnja solarne elektrane kod Nevesinja - trebalo da dođe u fazu izdavanja građevinske dozvole.

Povezano

"Moram da konstatujem da BiH i RS u ovom momenutu imaju skoro 60 odsto proizvodnje električne energije iz termoelektrana, a u suštini do 2035. godine bi trebalo da bude obrnut procenat, a do 2050. godine bi trebalo da nema više termoelelotrana", rekao je Višković na otvaranju Balkan solar samita u Banjaluci, govoreći o obavezama koje je BiH preuzela na putu ka dekarbonizaciji proizvodnje energije.

Premijer nije krio da u sferi proizvodnje električne energije pomoću solarne tehnologije ima dosta nedoumica i pitanja pogotovo u vezi projekta postavljanja solarnih panela u domaćinstvima i privrednim subjektima.

"U saradnji sa Elektroprivrednom RS želimo da promovišemo taj program u većoj mjeri nego što je to do sad bilo. Međutim, veliki je broj pitanja i nepoznaninca i očekujemo da dobijemo odgovore na sva ta pitanja", dodao je premijer.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) je još 2022. objavila javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove domaćinstava u sistemu kupac-proizvođač (tzv. prozjumer). Predviđeno je da se programom energetske održivosti domaćinstava u prvoj fazi obuhvati 50.000 domaćinstava, tačnije 50.000 fotonaponskih sistema instalisane snage od tri do sedam kilovata, ali se nije prijavio dovoljan broj građana.

ERS je prošle godine zatražila hitnu izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) u parlamentu BiH kako građani, koji žele da postave solarne panele na krovove kuća, ne bi morali da plaćaju PDV na tu električnu energiju.

U RS se u posljednje tri godine događa prava ekspanzija gradnje solarnih elektrana, a samo u Hercegovini ih je tokom prošle godine na mrežu priključeno 80. Međutim energetski stručnjaci, a i sam premijer Višković, u više navrata upozorili su da se prije dodjele dozvola za gradnju mora voditi računa o mogućnosti priključka solarnih elektrana na elektroenergetsku mrežu jer su u brojnim područjima mreže već opterećene.

Podaci APIF-a pokazuju da je u posljednje dvije godine u RS došlo značajnog rasta broja novosnovanih privrednih društava za proizvodnju električne energije.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE