• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U banjalučkom "Vodovodu" želi da izgrade solarnu elektranu zbog povećanih troškova za struju

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U banjalučkom preduzeću "Vodovod" planiraju da sljedeće godine pokrenu izgradnju sopstvene solarne elektrane kako bi smanjili troškove za potročenu električnu energiju.

 Vodovod Banjaluka Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

U godinu na izmaku "Vodovod" je ušao sa minusom od gotovo milion i po KM zbog sudske presude kojom je bila ukinuta naknada za mjerno mjesto i poskupljenja električne energije.

Predrag Duduković, direktor preduzeća, rekao je da "Vodovod" danas izdvaja pola miliona maraka više za utrošenu električnu energiju, što je stvorilo dodatne troškove.

"Upravo to je bio jedan od razloga zbog kojeg su se u 'Vodovodu' odlučili da već iduće godine pokušaju realizovati projekat izgradnje solarne elektrane za potrebe preduzeća", kaže Duduković.

Već je raspisan tender za nabavku solarnih panela. "Vodovod" je raspisao i teneder za proces daljinskog očitavanja vodomjera.

"To je nešto što takođe Banjaluka nije imala do sada. Time ćemo riješiti mnoge probleme, prije svega, curenja kod građana, jer se dešava da očitač, koji određenu lokaciju obilazi jednom mjesečno ili jednom u tri mjeseca, tek pošto vidi da je povećana potrošnja, obavijesti vlasnika priključka, ali tada već bude kasno, mnogo vode ode. Ovim sistemom se mjeri potrošnja nekoliko puita dnevno, stoga je ovo veoma važan projekat", dodaje Duduković.

Najavio je radove na rekonstrukciji vodovodne mreže i sanaciju vodozahvata Banjica i ponovio da rezervoar u Donjim Kolima sada radi u punom kapacitetu, a da će se na potezu koji pokriva Banjica morati raditi na zamjeni pumpi koje su stare deset i više godina i na izmještanju pojedinih dijelova cjevovoda zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, kao i na sanaciji dotrajale mreže.

Duduković je istakao da je u ovoj godini, iz vlastitih sredstava, ne uzimajući nikakva kreditna sredstva, "Vodovod" uložio milion i šest stotina hiljada KM.

"Na pumpe smo potrošili 350.000 KM, kupili smo novu cisternu za vodu nakon gotovo tridesetak godina, uloženo je u izgradnju mreže blizu pola miliona maraka", naveo je on.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vaske

Bravo za vodovod dosta pljačke iz elektro privrede RS.

MONDO REPORTAŽE