• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bacamo" resurs bez kojeg nema života: Gubici na vodovodnoj mreži u RS čak 43 odsto

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gubici na vodovodonoj mreži su čak 43 odsto od ukupno zahvaćene vode koja se koristi za potrebe stanovništva i privrede, pokazuju podaci Republičkog avoda za statistiku RS.

 Ventil za vodu Izvor: MONDO

Javni vodovodi u RS su u 2022. godini zahvatili ukupno 103.059.000 m³ vode, što je za 2,7% više nego u 2021. godini. Od te količine kroz vodovodnu mrežu "iscuri"  44.402.000 m³ ili 43,1% od ukupno zahvaćene vode, objavljeno je u analizi Zavoda.

Zahvaćena količina vode je ukupna količina vode preuzete iz izvorišta (podzemnih, izvorskih i površinskih), a pod isporučenom količinom vode podrazumijeva se ukupna količina prerađene, tj. prečišćene vode u cilju dobijanja vode za piće, a koja je prodata korisnicima.

Povezano

Iz javnih vodovoda korisnicima je u 2022. godini isporučeno  ukupno59.340.000 m³ vode i ukupna količina isporučene vode veća je za 0,7% u poređenju sa prethodnom godinom.

Domaćinstvima je ustupljeno43.768.000 m³ ili 0,6% više vode nego 2021. godine. 

Izvori za vodosnabdijevanje u RS
Izvor: MONDO

Dužina vodovodne mreže u RS je 8.726 km, sa 275.936 vodovodnih priključaka, 35 uređaja za pripremu vode za piće, 29 taložnika, 54 filtera, 146 hlorinatora i 8 ostalih uređaja.

"Podaci dati u ovom Saopštenju dobijeni su na osnovu Godišnjeg izvještaja o javnom vodovodu (VOD-2V). Izvještaj VOD-2V podnose javna komunalna preduzeća koja upravljaju javnim vodovodom. Podaci nisu prikupljani o vodovodu koji služi isključivo određenom domaćinstvu, odnosno preduzeću. Pod javnim vodovodom podrazumijeva se skup povezanih hidrotehničkih objekata i postrojenja pod jedinstvenom upravom i kontrolom, pomoću kojih se voda zahvata, prikuplja, prečišćava i distribuira korisnicima", pojašnjeno je u Zavodu.

Banjaluka čini skoro polovinu potrošnje u Srpskoj

Prema izvještaju o poslovanju "Vodovoda" u najvećem gradu Republike Srpske 2022. godini, ovo preduzeće je proizvelo i u vodovodni sistem pustilo 33.109.853 m3 vode, što je više u odnosu na prošlu godinu za 1%. Gubici su oko 37 odsto.

"Potrošačima grada Banjaluke, dijela opštine Čelinac i Laktaši, Kneževa, Mrkonjić Grada, Ribnika, Brozanog Majdana i ostalih brojnih seoskih naselja isporučeno je 20.287.090 m3 vode i pri tome ukupni gubici ove godine su smanjeni za 0,09% u odnosu na prošlu godinu i iznose 37,42%, što je sa obzirom na trenutnu situaciju, uspjeh", navodi se u izvještaju.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Perun

A da provjerite betonare na primjer. Ne sve. Samo one od drugova clanova

MONDO REPORTAŽE