• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Česme na Grabu u Banjaluci: Svjedoci istorije na starom karavanskom putu (FOTO/VIDEO)

Autor Dušan Volaš

Da su balkanski prostori svjedoci uticaja različitih civilizacija pokazuju brojni tragovi prošlosti, a jedan među njima su i česme na Grabu iznad banjalučkog naselja Srpske Toplice/Gornji Šeher.

 Česme na Grabu u Banjaluci Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Kada sa magistralnog puta Banjaluka-Jajce u pomenutom naselju skrenete prema Donjim Kolima (nakon supermarketa, u Ulicu manastira Gomionice) nedaleko uz lokalni put sa desne strane naići ćete na čuvena "dva točka", odnosnu česmu za koju postoji vjerovanje mještana da su je napravili rimski legionari.

Po tom predanju, više od hiljadu godina kasnije, Osmanlije su samo dogradile lijevu česmu, a desna je, dakle, iz doba Rima. Današnji stanovnici to dokazuju upirući prstom u kamen, koji oko desne česme jeste drugačiji i očigledno stariji.

Možda će vas zanimati

Istoričar Zoran Pejašinović tvrdi da nauka za ovu legendu još uvijek nije našla čvrste dokaze.

"Sudeći po arhitektonskim i dekorativnim elementima, smatra se da su česme nastale najvjerovatnije krajem 16. vijeka (desna) i početkom 17. vijeka (lijeva). Dugo se iznad česmi nalazila kamena ploča sa tarihom (natpis), na kome se prije jednog vijeka mogla iščitati samo godina kada je obavljana temeljna popravka česmi; riječ je o 13. vijeku hidžretske ere, dakle, o 18/19. vijeku po hrišćanskom kalendaru", smatra Pejašinović.

...
Izvor: YouTube/Mondo BiH

Prema njegovim riječima, Grab je vijekovima bio posljednja tačka na putu preko Manjače za Mrkonjić Grad, Jajce i, dalje, ka Jadranu, a da su tek Austrougari napravili put kroz kanjon Vrbasa.

"Po čuvenoj Pojtingerovoj karti, trasom preko Zmijanja išao je i tzv. Put soli od Salone kod današnjeg Splita, do Servicijuma na Savi (današnja Gradiška), gdje su Rimljani imali bazu riječne flote. Ovaj put, dug oko 250 km (167 milja) se upravo negdje kod današnje Banjaluke spuštao do Vrbasa, te nastavljao preko Lijevča do Save", istakao je Pejašinović.

Muzejski savjetnik-arheolog doc. dr Ivana Pandžić za Mondo je podsjetila kako je područje Harem Grabske (Hadži Begzade) džamije sa česmama na Grabu proglašeno nacionalnim spomenikom BiH još 2003. godine.

Izvor: Screenshot

"Ono po čemu se ove česme izdvajaju jeste i po načinu dovođenja vode sa izvora, koji su od česme udaljeni oko 4 kilometra i dovodi se izgrađenim zasvođenim zidanim kanalima koji su visine oko 1,4 metra što je omogućavalo ulazak čovjeka u kanale i njihov eventulni popravak. Godine 1989. Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Banjaluke izvršio je sanaciju česmi. Izvršeno je čišćenje kamenih površina, zamjena oštećenih dijelova, fugiranja, zaštita od vlage, i čišćenje od vegetacije, kao i čišćenje kanala", istakla je ona.

Česme i njihov okolni dio na Grabu danas uglavnom održavaju mještani, a da se radi o istorijski interesantnom lokalitetu svjedoči i filmski zapis, načinjen 1937. godine, koji je do sada bio gotovo nepoznat.

...
Izvor: YouTube

 (Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop