• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U susret Kastrumu: Heraldika i srednjovjekovni dokumetni na Kastelu (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Uoči održavanja viteškog festivala "Kastrum" u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel posjetioci mogu da pogledaju istorijske dokumente kao i izložbu eksponata koji se odnose na srednji vijek Muzeja Republike Srpske.

 Izložba festival Kastrum na tvrđavi Kastel Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Građanima je predstavljena izložba faksimila "Miroslavljevo jevanđelje", "Vukanovo jevanđelje", "Dablinsko četvorojevanđelje", "Povelja osnivanja Hilandara", "Povelja Kulina Bana" i odore iz serije "Nemanjići – rađanje kraljevine – srednji stalež".

Takođe, u Kamenoj kući zainteresovani mogu da pogledaju i izložbu "Orao, lav i krin - heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja" koju čini dvadeset grbova vladarskih i velikaških porodica iz Srbije, Bosne, Huma i Zete tj. iz srednjovjekovnih srpskih zemalja koje su vladale u razdoblju od 9. do 15. vijeka.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do četvrtka, 8. juna.

U Banjaluci će u petak, 2. juna, biti otvoren treći viteški festival "Kastrum" s ciljem promocije srednjovjekovne evropske i srpske istorije, a okupiće oko 200 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske.

Festival će na tvrđavi Kastel trajati do nedjelje, 4. juna, a obuhvata sajam zanata i rukotvorina, odnosno predstavljanje srednjevjekovne gastronomije, demonstraciju zanata i vještina, te izlagače gotovih proizvoda poput domaćeg sira i kraft piva, tehnika obrade i predmeta od metala, drveta i kože, nošnji, damskih i viteških odora, nakita i suvenira.

Organizatori su poručili da je cilj festivala promocija tradicije i bogatog kulturnog nasljeđa sa fokusom na viteštvo i kreiranje turističke manifestacije bazirane na kulturno istorijskom nasljeđu.

Učesnici će se predstaviti kroz demonstracije evropskih srednjevjekovnih borilačkih vještina i Viteško selo - autentične viteške šatore, te kroz srednjevjekovnu odjeću, obuću, oklope, oružje i oruđe.

Festival je u subotu, 3. juna, za posjetioce otvoren od 10.00 do 18.00 časova, a u nedjelju, 4. juna, od 10.00 do 15.30 časova.

Tradicionalni defile od Hrama Hrista Spasitelja do Tvrđave "Kastel" počeće u 18.00 časova, nakon čega je predviđen koncert etno-grupe "Iva" na ljetnoj pozornici tvrđave.

Festival se organizuje na Tvrđavi "Kastel" u organizaciji Viteškog reda "Čuvari koplja Svetog Georgija iz Banjaluke" uz podršku viteškog reda "Viteški red Beli Orlovi" iz Beograda.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop