• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više vode uvozimo nego što izvozimo, iako imamo i previše naše pitke vode

Autor Dušan Volaš

Iako BiH obiluje izvorima pitke vode, vrijednost uvezene vode je pet puta veća od izvezene.

 BiH bogata izvorima ali uvozi enormne količine vode Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Sedmi u Evropi po izvorima pitke vode Bosna i Hercegovina je prva u regionu, a sedma u Evropi po izvorima pitke vode. Uprkos tome uvozimo enormne količine vode.

Podaci Uprave za neizravno oporezivanje pokazuju da iz godine u godinu raste vrijednost uvezene flaširane vode, dok izvoz domaćih proizvođača stagnira. Gotovo 210 miliona KM uvezene gazirane i negazirane vode u prošloj godini u odnosu na 43 miliona maraka izvezene vode domaćih proizvođača.

Možda će vas zanimati

"Količina vode koju smo uvezli u BiH platili smo 27 miliona KM, dok je količina vode izvezena iz BiH u inostranstvo 6 miliona. Ti podaci pokazuju da je voda koju uvozimo puno skuplja u odnosu na vodu koja se iz BiH izvozi van naše države", rekao je za BHRT portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

Nelojalna konkurencija

Domaći proizvođači osim izostanka podsticaja suočavaju se sa uvoznom nelojalnom konkurencijom. Očekuju pojednostavljenje procedura i pomoć države za izvoz i proboj na regionalna i evropska tržišta.

"BiH je prepoznatljiva po tome da ima velike izvore vode i nevjerovatna prirodna bogastva i samim time velika je nelogičnost da imamo toliku tazliku u uvozu i izvozu. Svaka pomoć je dobro došla. Prije svega problem izvoza naše vode kad krenemo od regije", smatra Maja Vujanović, portparol fabrike mineralne i izvorske vode "Vitinka".

"Sporna je percepcija naših potrošača da je sve strano bolje od domaćeg. Pod marketinškim pritiskom vizualno se biraju proizvodi što ne znači da su kvalitetniji", smatra ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Država treba zaštititi domaće proizvođače

Država treba zaštititi domaće proizvođače od jakog uvoznog lobija koji agresivnim markentingom i damping cijenama potapa domaće proizvođače.

"Ono što je prva prepreka je naša sklonost ka tome da kupujemo robe koje su iz inostranstva, a drugi problem koji se javlja je da većina voda koje uvozimo pripada grupaciji multinacionalnih kompanija koje jako puno ulažu u ovladavanje tržištima. Ulaze sa damping cijenama obaraju cijene tako da domaći proizvođači dolaze u nepovoljnu situaciju", smatra Ljuboja.

Najviše vode u Bosni i Hercegovinu uvozi se iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. U smanjenju disbalansa u uvozu i izvozu flaširane vode mogu pomoći i građani birajući i kupujući domaće.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE