• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH zavisna od uvoza: Na vodu iz inostranstva ove godine potrošeno 65,8 miliona KM

Autor Dušan Volaš

BiH je u prva četiri mjeseca ove godine na vodu iz uvoza potrošila više od 65,8 miliona maraka, odnosno u prosjeku mjesečno čak 16,5 miliona.

 Na vodu iz inostranstva potrošeno 65,8 miliona KM Izvor: pixabay.com

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je uvoz vode od januara do kraja aprila ove godine viši u odnosu na isti period lani kada je iz inostranstva stigla voda u vrijednosti 51,4 miliona maraka.

"U prva četiri mjeseca ove godine na inostrana tržišta iz BiH je plasirana prirodna i gazirana voda u vrijednosti od oko 12,5 miliona KM", navode u UIO.

Možda će vas zanimati

U odnosu na isti period lani izvoz je neznatno povećan, jer je u tom periodu plasirana voda u vrijednosti od 12,4 miliona maraka.

Tokom ove godine najviše vode na domaće tržište je stiglo iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. A podaci UIO BiH pokazuju da vodu uvozimo još i iz Belgije, Estonije, Rumunije, Švedske, Švajcarske, pa čak i Vijetnama.

A kada je riječ o izvozu, BiH je svoju vodu najviše, kako za prva četiri mjeseca ove godine, tako i lani, plasirala na tržište Hrvatske.

Istraživanja pokazuju da BiH obiluje pitkom vodom i da po stanovniku ima oko 9.460 kubnih metara vode. Uprkos tome, izvozi tek po neku kap.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da ovoliki novac koji je uložen za uvoz vode, predstavlja krajnje poražavajuće podatke za nas.

"Ono što je posebno zabrinjavajuće za nas i našu privredu je da mi toliko novca trošimo na uvoz onih proizvoda za čiji kvalitet, količinu i cijenu možemo da odgovorimo ne samo potrebama domaćeg tržišta, nego i imamo mogućnosti da u značajnoj mjeri izvozimo takve proizvode. Tu je jedan od ključnih problema svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Kako je dodao, ne bi se uvozila tolika količina inostrane vode da nema potražnje za njom na domaćem tržištu.

"Dokle god potrošači ne budu promijenili odnos prema kupovini domaćih proizvoda bićemo u problemu, jer kupovinom domaćih proizvoda mi u suštini jačamo domaću privredu i pomažemo sami sebi i poražavajuće je da toliko novca dajemo na uvoz strane vode", rekao je Blagojević.

Da se kupovinom domaćih proizvoda jača domaća privreda saglasan je i ekonomista Zoran Pavlović.

"Osnovni problem je što je marketing za domaće vode na neki način slabiji, jer nemamo novca za tako “agresivan” marketing koji imaju strani proizvođači", rekao je Pavlović.

Problem je, kako kaže, što naši ljudi psihološki ne razumiju da je korišćenje domaćih proizvoda dva puta korisnije za sve građane, nego da nešto kupujemo iz uvoza.

"Tada imamo samo koristi od PDV-a i ništa više. A kada je domaća proizvodnja u pitanju, onda imamo zaposlene ljude koji su radili u toj proizvodnji, mašine kao i mnogo drugih efekata koji se multiplikuju i koji povećavaju korist za sve građane kada koristimo domaću robu", kazao je Pavlović.

Podaci UIO pokazuju da je BiH tokom prošle godine uvezla vode u vrijednosti većoj od 184,9 miliona maraka. S druge strane, tokom čitave 2021. godine izvezena je voda u vrijednosti od 43,6 miliona maraka.

(Glas Srpske/Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE