• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HERCEGOVAČKI SPECIJALITET: Pokrenut postupak brendiranja čuvenog kajmaka iz mješine

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Hercegovina bi uskoro mogla dobiti drugi proizvod sa oznakom zaštićenog porijekla. Nakon nevesinjskog krompira, za gatački kajmak iz mješine pokrenut je postupak brendiranja, sa ciljem zaštite tradicionalne proizvodnje ovog specijalteta.

 Kajmak Izvor: Shutterstock

Osnovano je Udruženje prizvođača kajmaka, a procedura za dobijanje oznake već je pokrenuta. 

Za jedan kilogram gatačkog kjamaka iz mješine potrebno je oko 15 litara mlijeka, više mjeseci rada i mnogo umijeća proizvođača.

Tradicionalna receptura nasleđivala se sa koljena na koljeno i očuvala do danas.

Za proizvodnju ovog namaza potrebana su samo tri sastojka- mlijeko, so i mješina, koja se dobija od ovčije ili jareće kože.

Kajmak se prvo "zameće" na razlivenom mlijeku, skuplja u drvene kace, cijedi oko mjesec dana, a potom u mješini dozrijeva još dva mjeseca.

(RTRS)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE