• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Broj letova i putnika u RS drastično pao: Direktorica Aerodroma RS Natalija Trivić najavljuje ambiciozne planove

Autor Brankica Spasenić

Promet na aerodromima Republike Srpske u prvom tromjesečju 2024. godine bilježi značajan pad u odnosu na isti period prethodne godine.

 Smanjen broj letova i putnika na aerodromu Banjaluka Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Prema podacima Zavoda za statistiku RS broj letova stranih aviona i prevezenih putnika manji je za oko 35 odsto. Sa druge strane povećan je broj letova domaćih aviona za oko 20 odsto.

Kada se pogleda raspored letova sa jedinog, aerodroma u Banjaluci, navedeni su samo dolazni i odlazni letovi stranih aviokompanija – Ryanair, Wizz i AirSerbia.

“Promet na aerodromima Republike Srpske u prvom tromjesečju 2024. godine bilježi pad u odnosu na isti period prethodne godine (januar-mart 2023.). Broj letova stranih aviona manji je za 35,6 odsto, dok je broj letova domaćih aviona veći za 20,9 odsto. Broj prevezenih putnika stranim avionima u odnosu na isti period prethodne godine manji je za 35,6 odsto”, istaknuto je u analizi o aerodromskim uslugama u Srpskoj koju je objavio Zavod za statistiku.

Uporedo sa ovakvim pokazateljima, direktorica Aerodroma RS Natalija Trivić (Ujedinjena Srpska) prije nekoliko dana je najavila ambiciozne planove i govorila o povećanju broja preveznih putnika.

Ona je na ovu funkciju postavljena u aprilu 2023. godine, prvo u statusu vršioca dužnosti, a u septembru 2023. godine Vlada RS je Trivić imenovala za direktoricu na mandat od četiri godine.

Prije nekoliko dana Trivić je za agenciju Srna izjavila kako je banjalučki aerodrom prošlu godinu završio sa 460.000 putnika što je rast za 120.000 putnika u odnosu na 2022. godinu, kao i da statistike pokazuju da je od 2019. do 2023. godine ostvario rast od 207 odsto prema broju putnika.

“Aerodrom Banjaluka, sa jasno postavljenim ciljevima i usmjerenim ulaganjima, za četiri godine može dostići da ima više od 600.000 putnika godišnje”, izjavila je Trivić.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sinisa

A tek naplata parkinga, pljačka neviđena. Uzurpirali 500 metara saobraćajnice.

Dušan

Kad prođu te nekolike godine i sumiramo kako nije bilo ovog najavljenog povećanja, Natalija će biti pozvana na odgovornost. Duhovit sam ovako jutrom.

Noname

Šteta samo što nam sve vode nestručni ljudi. Aerodrom ima neverovatan potencijal, ali organizacija je generalno katastrofa. Imao sam prilike nekoliko puta koristiti usluge istog. Ali da ne nabraja, fascinatano mi je plaćanje parkinga, jedan aparat za naplatu, koji ne prihavat određene novčanice, a red ljudi se uhvatio, pa to je nevjerovatno. Prije se stigne avionom, nego uplati parking xD

Mnk

Pa kad ste ukinuli 3/4 vazna leta, sta ste ocekivaki, idemo da raskinemo ugovore sa avijo kompanijama da povecamo broj putnika.

MONDO REPORTAŽE