• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sve će biti odgođeno, novac će nastaviti da gubi na vrijednosti": Kada će Srpska dobiti 30 miliona KM od UIO BiH?

Autor Dušan Volaš

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović ocijenila je da će na godinu dana biti odgođena naplata 30 miliona KM koje bi Srpskoj trebalo da isplati Uprava za indirektno oporezivanje BiH na osnovu pravosnažne presude Suda BiH.

 KM - konvertibilne marke - novac Izvor: CBBIH

Vidovićeva je istakla da je Pravobranilaštvo BiH pokrenulo inicijativu da se naplata odgodi za još godinu dana, a Ministarstvo finansija Srpske im je zbog toga uputilo prigovor, ali još nije dobilo odgovor.

"Ni sud još nije odlučio šta će se desiti, ali prema našem mišljenju, sve će biti odgođeno za još godinu", rekla je Vidovićeva "Glasu Srpske".

Na osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, UIO ima obavezu da isplati Republici Srpskoj 30 miliona KM sa kamatom.

Sud BiH je do sada u više navrata prolongirao izvršenje te pravosnažne presude, a posljednju odluku o tome donio je u julu 2023. godine kada je odgodio izvršenje presude do 18. juna ove godine.

Vidovićeva je istakla da ovakva praksa Suda BiH koji iz godine u godinu prolongira izvršenje svoje pravosnažne presude ne postoji nigdje u svijetu.

"Očigledno smo mi jedinstven slučaj. Sud svoju izvršnu presudu odgađa svake godine i tako već pola decenije. Ako je moguće da se sudska presuda tako prolongira i da se ne sprovodi kada je riječ o ovom predmetu ne znam kakvu sigurnost građani ove nazovidržave mogu da očekuju i imaju od pravosuđa na nivou BiH", kaže Vidovićeva.

Prema njenim riječima, inflacija je učinila svoje da i 30 miliona iz dana u dan gube na vrijednosti.

"Taj novac, odnosno 30 miliona maraka sa kamatom nije više ni približno onoj realnoj vrijednost koja je nekada bila. Novac će nastaviti da gubi na vrijednosti. Ovakvo pravosuđe i odgađanje izvršenja odluka ne može da služi nikome na čast", zaključila je Vidovićeva.

U UIO su ranije rekli da su prethodnih godina predlagali rješenje pomenute presude, ali da jasan stav nije zauzeo Upravni odbor UIO.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je još prije šest godina, odnosno 2018. godine blokadom računa UIO naplatilo 4,7 miliona KM, dok ostatak novca i pored pravosnažne presude nije isplaćen, jer Sud BiH u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje pravosnažne presude.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE