• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UIO podnio 59 prijava za utaju poreza, evo koje su firme na spisku

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH prošle godine su podnijeli 59 prijava Tužilaštvu BiH protiv firmi koje se sumnjiče za utaju 35 miliona maraka PDV-a.

 Spisak firmi prijavljenih za utaju poreza Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Od ukupno 59 izvještaja, potvrđeno je za Capital, 21 se odnosi na obveznike iz Regionalnog centra Banjaluka, 19 na obveznike iz RC Sarajevo, 11 na RS Tuzla i osam na RS Mostar.

Iz UIO nisu željeli da otkrivaju imena firmi protiv kojih su njihovi inspektori podnijeli krivične prijave, ali CAPITAL otkriva da su zbog sumnje da su utajile porez i vršile druge malverzacije podneseni izvještaji protiv firmi “Gradikom” iz Doboja, “HETA company” iz Tešnja, “COCO Group” iz Brčkog, kao i kompanija u vlasništvu kineskog državljanina “BU-BU-GAO” takođe iz Brčkog.

“Pored ovih firmi, izvještaje je podnesen i protiv “MRKVA Group” Sarajevo, “Friško” Sarajevo, “Procontrol” Banjaluka, “GLOBEX Tabak” Banjaluka, “REMIS” Visoko, “4M” Brčko, “Dinarik” Široki Brijeg, “Farmland” Nova Topola, “Nelsa” Gradiška, “Egzit” Prnjavor i “Unis fabrika cijevi” u stečaju Derventa”, otkriva izvor iz tužilaštva.

Iz UIO objašnjavaju da je riječ uglavnom o izvještajima koji se podnose tužilaštvima nakon što poreski inspektori obave kontrolu poslovanja poslovnog subjekta i naknadno utvrde obaveze po osnovu PDV-a veće od 10.000 KM.

“Takvi zapisnici o kontroli šalju se Odsjeku za istrage UIO gdje se utvrđuje eventualno postojanje namjere za utaju PDV-a i kada se utvrdi osnovana sumnja priprema se izvještaj i šalje Tužilaštvu BiH”, preciziraju iz UIO za naš portal.

Podsjećamo, portparol UIO Ratko Kovačević ranije je potvrdio da se najviše prijava upućenih nadležnom tužilaštvu, čak 41, odnosi na krivično djelo „poreska utaja ili prevara“ sa prijavljenim iznosom štete od 6,1 milion KM.

“Ukupno devet prijava odnosi se na krivična djela nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe, a visina prijavljene štete iznosi oko 28,8 miliona KM”, rekao je Kovačević.

On je precizirao i da je u odnosu na 2022. godinu zabilježen manji broj prijava i niži iznos prijavljene štete, jer su pretprošle godine podnesene 74 prijave, a iznos prijavljene štete bio je 57,2 miliona KM.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE