• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li otpad može biti gorivo? Evo kako radi postrojenje u Beogradu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Početkom jula je zvanično počela proizvodnja energije iz otpada u termoelektrani-toplani Vinča kod Beograda.

 Smeće i otpad Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Proizvodnja energije iz otpada koji se sakuplja na teritoriji 15 beogradskih opština zvanično je počela 1. jula u termoelektrani-toplani Vinča.

Pun obim usluga obezbijeđen je u skladu sa ugovorom o javno-privatnom partnerstvu koji je Beo čista energija potpisala sa Gradom Beogradom u oblasti upravljanja otpadom, saopšteno je iz Beo čiste energije.

Beo čista energija je zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Srbije, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB) izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad, u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom, njegov tretman, ponovno iskorišćenje i odlaganje.

"Dobijanjem zelene električne i toplotne energije termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje (43,6 t/sat) komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, obezbijediće se električna energija za pet odsto i toplotna energija za deset odsto domaćinstava u Beogradu. Dodatno, tretmanom otpada će se značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprinijeti mjerljivom poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 210.000 tona ekvivalentnog ugljen-dioksida (CO2) na godišnjem nivou", naveli su iz Beo čiste.

Od 1. jula 2024. godine, stručni timovi kompanije Veolia zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje, u skladu sa 25-godišnjim ugovorom o upravljanju i održavanju, navodi se u saopštenju.

Beo čistu energiju, društvo za posebne namjene, uz Veolia grupu osnovali su i Itochu korporacija i Marguerite panevropski fond.

(EUpravo zato)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE