• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"SANKCIJE SU NELEGALNE": Kako prevazići stanje koje otežava poslovanje?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zbog sankcija OFAC-a otežane su mogućnosti poslovanja u Republici Srpskoj, posebno u finansijskom sektoru, a sankcije usporavaju razvoj, slabe ovdašnju privredu i loše utiču na ekonomski ambijent.

 Aleksandar Ljuboja Izvor: Srna

Generalni sekretar Područne privredne komore Banjaluka Aleksandar LJuboja rekao je danas da je to problem s obzirom na to da se u njihovom međusobnom poslovanju radi o sistemu spojenih sudova, odnosno da firme koje su pod sankcijama ne mogu da završe neke započete poslove, naplate potraživanja i obrnuto.

"Zato u razgovoru sa svim relevantnim i zainteresovanim stranama treba pronaći načine i modalitete za prevazilaženje navedene situacije, posebno onih koji se odnose na IKT sektor. Cilj je omogućiti na ovom planu nesmetan rad i razvoj", rekao je LJuboja na konferenciji za novinare tokom održavanja okruglog stola u Banjaluci posvećenog uticajima američkih sankcija na privredu Srpske kome su prisustvovali brojni učesnici iz svijeta privrede, predstavnici republičkih institucija, nevladinih organizacija, fondova i drugi.

LJuboja je naveo da je sve ovo potrebno prevazići, jer nikome nije u interesu ulazak u dodatne ekonomske krize, uvezene izvana.

"IKT sektor kod nas je jedan od privrednih potencijala, kojeg ne smijemo zaustavljati", rekao je LJuboja.

Predsjednik Uprave "Infiniti internešnel grupe" Bojan Vujić rekao je da su američke sankcije navedenoj kompaniji nelegalne, te da treba naći način da se one više ne dešavaju nikome.

"Mi najbolje znamo njihove posljedice, ali očekujemo konkretne zaključke sa ovog skupa u smislu pravne i svake druge zaštite samih sebe, poslovanja, radnih mjesta, projekata i ostalog", rekao je Vujić i dodao da će ova firma nastojati da pravovremeno izmiri sve svoje obaveze i dugovanja.

On je ponovio da će procesom preregistracije, nakon uvedenih američkih sankcija, pojedine njihove kompanije poslovati u okviru nove "Inviktus tehnolodži grupe", čime će se sačuvati radna mjesta i kompanije koje su uspješno poslovale.

Advokat Dejana Đurić je rekla da su jedan od najvećih problema na ovom planu odluke pojedinih banaka da zatvaraju račune kompanija koje su pod sankcijama.

Ona je rekla da je u vezi s tim potrebno zakonski zaštititi pravna lica.

Okrugli sto "Uticaj OFAC sankcija na privredu u Republici Srpskoj" organizovala je Područna privredna komora Banjaluka s ciljem da se zajednički razmotri kako OFAC sankcije utiču na ovdašnje poslovno okruženje, identifikuju kratkoročne i dugoročne posljedice, te unaprijedi razumijevanje njihovih efekata na različite sektore.

(MONDO/SRNA)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE