• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"TO NISU MALE KOMPANIJE": Sankcije će napraviti problem i firmama koje sarađuju sa onima sa liste OFAC-a

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Finansijske sankcije koje je američka administracija uvela kompanijama iz RS, izvjesno je, rezultiraće određenim problemima ne samo za njih već i za one sa kojima sarađuju.

 Banke i sankcije građanima i firmama u RS Izvor: Shutterstock

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija uvela je sankcije za sedam subjekata, te za vlasnika "Infiniti grupe" Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića. Ameikanci tvrde da oni predstavljaju "glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu", saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

Dodik, njegova kćer i sin, takođe su pod sankcijama SAD kao i brojni drugi zvaničnici Republike Srpske.

Povezano

Sada je sankcionisano sedam kompanija: "Infiniti internešnel grupa", "Prointer", "Kaldera", "Infiniti medija", "K-2 audio servis", "Una vorld netvork" i "Sirijus 2001" i dva pojedinca Đurić i Čičić.

Prvi problem koji čeka kompanije kojima je sankcije uvelo ministarstvo sjevernoameričke države jeste moguće gašenje računa u bankama u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, banke u Bosni i Hercegovini našle su se pod prijetnjom službenika američkog ministarstva finansija da bi prema njima mogao biti primijenjen neki vid sankcija (od strane institucija SAD) ukoliko nastave da opslužuju račune fizičkih i pravnih lica koja su već na listi sankcija američkih institucija, posebno OFAC-a.

Banke su mahom ugasile račune firmama i pojedinicima iz RS koji su pod sankcijama, kako ne bi bile dovedene u situaciju da im se onemogući korištenje platnih sistema koji su pod kontrolom finansijskog aparata u SAD, korespodencija sa inostranim bankama u SWIFT sistemu i kartični servisi. Izvjesno je da će tako biti i sada.

Pptpredsjenik Unije poslodavaca RS, Saša Trivić, komentarišući posljedice sankcija, navodi da one bez sumnje stvaraju velike probleme kompanijama koje su navedene na listi.

"Svako miješanje politike i sankcija u privredu pravi problem preduzećima koja su pod sankcijama i onima koji sarađuju sa njima. S obzirom da to nisu male i bezvezne kompanije. U ovom slučaju sankcionisane su kompanije iz dva sektora koji su bitni za rad sa drugim privatnim kompanijama, pa s će se odraziti i na njih", kaže Trivić.

Trivić naglašava da eventualno gašenje računa znači gašenje kompanija i davnje otkaza radnicima jer neće imati mogućnost da daju plate. Rješenje će vjerovatno pronaći u "preregistraciji".

"Biće prisiljene da otvore nove firme sa novom vlasničkom strukturom i sadašnje radnike prebace iz jedne u drugu što će napraviti probleme i njima i državi i poslodavcima", rekao je Trivić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE