• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada i kako neko bude skinut sa OFAC liste američkih sankcija? "INTEGRAL" podnio zahtjev u februaru prošle godine

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

"Integral inženjering" je prošle godine podnio zahtjev za uklanjanje sa liste sankcija Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država, a za skidanje sa liste su morali biti ispunjeni određeni uslovi.

 Američke sankcije Izvor: Shutterstock

Građevinska kompanija "Integral inženjering" iz Laktaša, skinuta je s američke liste sankcija, objavila je Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija SAD (OFAC).

"Integral inženjering" je prošle godine podnio zahtjev za uklanjanje sa liste OFAC Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država, potvrđeno je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove firme.Zahtjev su podnijeli u februaru 2023. godine.

U današnjem saopštenju kompanija je objavila da je angažovala advokate u SAD kao i stručni tim kako bi bili skinuti sa OFAC liste.

"Zahvaljujemo se svom osoblju koje je moralo da trpi pritisak i neizvjesnost dok je trajao postupak uklanjanja sa liste, našim poslovnim partnerima koji su ostali lojalni Integralu i ukazali nam povjerenje, našim advokatima iz SAD i našem stručnom timu koji su zajedno naporno radili da bismo stigli do cilja", kažu u Integralu.

Kako da pojedinci ili kompanije budu uklonjeni sa OFAC liste? 

Džon Šmit, pravnik i bivši direktor Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija u avgustu 2023. godine u razgovoru za RSE je govorio o posljedicama koje mogu uslijediti, ali o tome kako se sankcije mogu skinuti.

On je rekao da postoje tri načina kako neko može biti uklonjen sa crne liste.

Prvo, bilo koja osoba može da se suprotstavi sankcijama tako što se obrati saveznom sudu u SAD-u, gdje može pokušati ubijediti sud da OFAC nije imao dovoljno dokaza da ih sankcioniše. Ovaj način je veoma težak i vrlo rijetko završava uspješno.

Povezano

"Drugi, mnogo realniji način jeste da sankcionisane osobe mogu odmah da kontaktiraju OFAC i kažu 'u redu, sankcionisali ste me zbog ove aktivnosti, neću više to raditi. Slažem se sa tim da ovo učinim, i pokazaću dokaze da biste mi trebali vjerovati kada kažem da sam promijenio svoje ponašanje' ", objasnio je Džon Šmit.

On tvrdi da se svake godine na stotine osoba uklanja sa liste time što "obećaju da će promijeniti svoje ponašanje, pa onda to i dokažu".

Treći put na koji imena mogu biti uklonjena sa spiske je ukoliko "programi sankcija evoluiraju". Ako SAD odluče da više ne moraju nametati sankcije nikome na Zapadnom Balkanu, Bosni i Hercegovini, ili bilo kojoj drugoj jurisdikciji, onda se taj program sankcija jednostavno ukida.

"Integral inženjering" se na listi sankcionisanih  nalazi od 2022. godine zbog dovođenja u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, jer je, kako je navedeno tada u obrazloženju OFAC-a, kompanija dobila neke od najvećih projekata u Republici Srpskoj a, zahvaljujući "bliskosti sa rukovodstvom RS".

(MONDO/RSE)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE