• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fadil Novalić i "Integral Inženjering" na crnoj listi SAD-a

Autor Nikolina Damjanić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić stavljen je na crnu listu SAD-a, kao i firma "Integral Inženjering" iz Laktaša.

 Novalić stavljen na crnu listu SAD Izvor: FENA

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija SAD, koje objavljuje sankcije, Novalić je sankcionisan zbog korupcije i podrivanja institucija BiH.

“U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u semici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja dostignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog uticaja za ličnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH”, navedeno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

Na crnoj listi našla se i firma "Integral Inženjering" Laktaši koja se povezuje sa Slobodanom Stankovićem, biznismenom bliskim Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a.

 Iz američkog Ministarstva finansija (OFAC) navode da se Stanković i Integral dovode u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu Srpske.

"Veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca. Stanković je takođe bivši vlasnik Alternativne televizije  (ATV), medij pod ličnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje u RS ugrožava stabilnost i podriva Dejtonski sporazum", saopštili su iz Ministarsva.

Stankovićeva kupovina ATV-a, dodaju, dovela je do toga da je kuća postala jasno pristrasna u korist Dodika.

"Kupovina i transformacija ATV-a pokazuje recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa, jer Stankovićevo bogatstvo daje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu politički koristi", dodaju iz OFAC-a.

(Avaz/N1)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE