• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na "crnoj listi" UNA TV, Prointer, Kaldera... Objavljenje nove sankcije, oglasilia se i Ambasada SAD u BiH

Autor Dušan Volaš

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz BiH.

 Novi spisak sankcionisanih osoba i firmi povezanih sa Igorom Dodikom Izvor: Ambasada SAD u BiH

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija uvela je sankcije za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića koji, kako je navedeno, predstavljaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

Kako je navedeno, sankcionisana je mreža koju čine sedam subjekata - Infiniti internešenel grupa, "Prointer", "Kaldera", Infiniti medija, K-2 audio servis, Sirijus 2001 i dva pojedinca Đurić i Čičić.

Izvor: Shutterstock

Na listi je i Prointer, firma za koju navode da je povezana sa Igorom Dodikom, kao i TV stanica UNA, takođe povezana sa porodicom Milorada Dodika.

Iz američke Ambasade u BiH su optužili predsjednika Srpske i njegovu porodicu da "pokušavaju da destabilizuju region i da prijete evroatlantskoj budućnosti BiH", te naveli da će SAD "nastaviti da koriste sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije".

Navode kako je "Dodik zloupotrijebio službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo preko kompanija povezanih sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom".

Igor Dodik je na crnoj listi OFAC-a još od 20. oktobra 2023. godine, kao i njegova sestra Gorica.

"Nastavak političke manipulacije kojima smo izloženi godinama"

Infiniti internešnel grup (Infinity International Group) i njene članice najoštrije osuđuju odluku Kancelarije za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD da uvedu sankcije za pojedince i kompanije koje rade i posluju u okviru njihove grupacije.

"U pitanju je nastavak pokušaja političke manipulacije kojima smo izloženi već nekoliko godina u samoj BiH kako bi se narušio naš poslovni ugled i pokušalo ugroziti uspješno poslovanje na tržištima nekoliko zemalja", naglašava se u saopštenju za Srnu.

Iz Infiniti internešnel grupe konstatuju da današnji potez američke administracije samo potvrđuje da je jedini cilj da se ospori vrijednost, kredibilitet, uspješni projekti i kvalitet našeg rada s ciljem da se poljulja povjerenje koje su godinama stvarali i opravdali kod svojih poslovnih partnera.

"Sankcije ovakvog formata su, prije svega, pokušaj udara na više od 800 visokoobrazovanih radnika koji svakodnevno stvaraju novu vrijednost i doprinose boljem privrednom ambijentu u cijeloj BiH", ističe se u saopštenju.

Takođe, dodaju, jasno je da se ovim pokušava otvoriti prostor konkurenciji iz energetskog i aj-ti sektora da ostvare jači uticaj na tržištu.

"Zbog toga ćemo biti prinuđeni da preduzmemo sve pravne korake kako bismo zaštitili svoje poslovanje i ugled koji nesumnjivo imamo u našoj poslovnoj zajednici", poručili su iz Infiniti internešnel grupe.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Na zapadu nista novo

MONDO REPORTAŽE