• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U SDS dva puta pokretali proceduru za skidanje sa OFAC liste sankcija, oba puta inicijativa prekinuta

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpska demokratska stranka (SDS) još prije nekoliko godina u dva navrata je pokrenula aktivnosti ka tome da bude skinuta sa liste sankcija Kancelarije za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija (OFAC), potvrdio je predsjednik stranke Milan Miličević.

 Milan Miličević SDS - OFAC lista Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Stranka je na OFAC-ovoj listi od 2004. godine, a u prethodnom periodu je pokušavala da to stanje promijeni, rekao je Miličević uz pojašnjenje da je ova inicijativa iz nekog razloga prekinuta.

"U dva maha, jednom kada je predsjednik bio Mladen Bosić, a jednom kada je stranku vodio Vukota Govedarica, ta inicijativa je pokrenuta i ona je došla do nekog koraka ali je iz nekih rezloga prekinuta. Jednom je prekinuta u onom momentu kada je predsjednik stranke Bosić dao ostavku 2016. godine", navodi Miličević.

Povezano

Tvrdi da je bilo još nekih pokušaja, ali do oni "nisu dovedeni do kraja iz različitih razloga". U SDS su opredijeljeni da proceduru pokrenu ponovo.

"U fazi  smo prikupljanja informacija i dokumentacije da vidimo šta je potrebno da se ponovo uđe u tu proceduru. To SDS-u vezano za izlazak na ove izbore i probleme sa računom ništa ne znači jer to je procedura koja traje dugo. Ako bi se uspjelo u tome, stranci će to značiti za par godina ali treba gledati dugoročno. Kratkoročno, treba da pronađemo rješenje kako funkcionisati sa nekim drugim računom", zaključio je Miličević.

SDS-u je ugašen jedini transakcioni račun u banci nakon upozorenja iz američkog Ministarstva finansija finansijskim institucijama u BiH da praktično prekinu poslovanje sa fizičkim i pravnim licima koja su na listi sankcija OFAC-a jer bi im u suprotnom moglo biti otežano poslovanje u međunarodnom platnom prometu, sa kompanijama, institucijama i finansijskim servisima zapadnih zemalja.

SDS je trenutno spriječen da isplaćuje plate za oko 30-ak zaposlenih, a stranka će za predstojeće izbore morati naći način da koristi račun neke druge organizacije. Miličević je tokom vikenda i danas najavio da bi se ta organizacija mogla zvati "Srpska demokratska stranka - volja naroda" i da bi račun i to ime bili samo formalno iskorišteni u praktične izborne svrhe, te da SDS neće suštinski promijeniti ime.

(MONDO)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE