• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"OVO JE TRENUTNO NAJVAŽNIJI PROJEKAT U GRADU": Banjaluka dobija futurističku trafo stanicu (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Banjaluci bi naredne godine trebalo da počne izgradnja velike nove trafo stanice kako bi se podmirile sve veće potrebe grada za električnom energijom.

 Nova trafo stanica Elektroprenosa u Banjaluci Izvor: Ustupljena fotografija

Trafo stanica biće izgrađena u Ulici Vuka Karadžića na mjestu sadašnjeg parkinga kod "Medicinske elektronike". Skupština grada usvojila je odluku je о zamjeni zemljišta sa Elektroprenosom radi izgradnje trafo stanice 110/x kV Banjaluka 10 sa priključnim kablovima. Za ovaj posao Elektroprenos je obezbijedio 25.696.224 KM

Rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH Srđan Mazalica tvrdi da trenutno ne postoji važniji infrastrukturni projekat u Banjaluci.

"Transformatori koji napajaju najveći dio urbanog područja su „puni“, nemamo “n-1” kriterijum (jedan trafo u rezervi) i ispad jednog trafo-a ostavlja bez napajanja 1-2 naselja u širem centru grada se više ne mogu priključivati novi objekti na distributivnu mrežu", kaže Mazalica za Mondo.

Sada nas, tvrdi Mazalica, "vile nosaju", odnosno, grad ima sreće jer nema većih kvarova.

Pojašnjava kako je došlo do zamjene zemljišta i koje parcele su u pitanju. Grad Banjaluka je eksproprisao dvije parcele u vlasništvu Eleketroprenosa 2008. godine kako bi se kompletirala parcela koju je kupila kompanija "Grand Trejd". Sada je Elektroprenos dobio lokaciju po principu "kvadrat za kvadrat".

"Ova lokacija je idealna i trenutno jedina moguća, jer ulicom Vuka Karadžića treba da prođe najkraćim putem 110 kV kablovski vod, ali tom ulicom ide i „kičma“ kablovske kanalizacije elektrodistribucije, kako bi priključenje trafo stanice 110/x kV od 2x40 MVA imalo efekta na njihovu mrežu", kaže on.

Ukupno obezbijeđena sredstva za projekat iznose 25.696.224 KM, a uključuju gasom izolovano postrojenje, transformatore, jedan priključni kablovski vod dužine 1,4 km, te dva kablovska voda dužine 2,4 km. Urađeno je idejno rješenje spoljnog izgleda objekta koji nimalo neće ličiti na trafo stanicu, bar ne na one na koje smo navikli. Idejno rješenje objekta djelo je arhitekte Nikole Dmitrovića

Nakon što Elektroprenos uknjiži zemljište uz spremne lokacijske uslove za trafo stanicu i obe kablovske trase i spremnu tendersku dokumentaciju krenuće se u objavu tendera za projektovanje i izgradnju.

Opasnost od zračenja?

Pošto će se nova trafo stranica nalazici u cetralnom i gusto naseljenom dijelu grada postavilo se i pitanje opasnosti od zračenja, ali Mazalica tvrdi da te opasnosti nema.

"Nema opasnosti od zračenja, propisi u Republici Srpskoj koji uređuju zaštitu od nejonizujućeg zračenja su prilično strogi. Zato se 110 kV napon u centar grada dovodi kablom, a ne dalekovodom, a u trafo stanici se elektromagnetno polje zatvara u transformatoru. Urađena su nulta mjerenja zračenja i neće se moći dobiti upotrebna dozvola, ako razlika između mjerenja nakon puštanja u pogon i nultog zračenja bude veća od dozvoljene. U Beogradu se jedna takva trafo stanica nalazi ispod službenih prostorija elektrodistribucije, u kojoj ljudi sjede i rade 8 sati dnevno".

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krajišnik

Ima li kakve futurističkog rješenja vode u Dragočaju?!

Zole

Hoćete li opet uzurpirat Vulicevu imovinu

MONDO REPORTAŽE