• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog nemogućnosti poslovanja preko banaka u RS: Gasi se "Invictus tehnology", Vujić najavljuje tužbe

Autor Brankica Spasenić

Kompanija "Invictus tehnology", koja je nastala na temeljima "Prointera" koji je ugašen nakon uvedenih sankcija SAD-a se zatvara, saopšteno je danas na konferenciji za medije u Banjaluci.

 Vujić Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Direktor "Invictusa" Bojan Vujić, a koji je nekada bio predsjednik uprave sankcionisane "Infinity grupe", danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je do sada raskinuto preko 110 ugovora o radu, a u narednih dva, tri mjeseca, biće raskinuto i preostalih 50.

Tvrde da će naći način da izmire sve obaveze prema radnicima i državi.

"Situacija nije laka ali sam siguran da ćemo uspjeti", rekao je Vujić.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija je sredinom juna ove godine uvela sankcije za više pravnih subjekata iz RS - "Prointer ITSS", "Infinity International group", "K-2 Audio Company", "Kaldera Company", "Sirius 2010" i televiziju "Una World", te za vlasnika "Infinity grupe" Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića.

Bojan Vujić je danas saopštio da su im nakon samo mjesec dana od osnivanja "Invictusa" zatvoreni svi računi i u ovom trenutku nemaju nijedan preko kojeg mogu poslovati. Sve banke u kojima su pokušali otvoriti račun su se oglušili na taj zahtjev. On tvrdi da je to kršenje zakona.

"Kada smo osnovali Invictus rekli smo da mi, zaposleni, želimo da radimo, sačuvamo radnike, stručnjake, znanje i sve je to bilo nedovoljno bankama koje su nam onemogućile poslovanje, a ne mogu nam reći šta trebamo ispuniti", dodao je Vujić.

Izvor: ITG

On je ocijenio da su banke zloupotrijebile svoj položaj i direktno prekršile zakon o bankama. Najavio je da će prema svima koji su im pričinili štetu, ići sa tužbama. Najavio je i da će pokrenuti inicijative prema NSRS zbog ovog "nezabilježenog pravnog nonsensa".

Tražiće izmjene Zakona o unutrašnjem platnom prometu, kako bi se detaljno definisali uslovi pod kojima neko može da otvori ili zatvori račun.

"Ovo je pitanje i svih drugih poslovnih subjekata, a ne samo nas, da nijedna druga kompanija ne dođe u situaciju kao mi", rekao je Vujić.

Povezano

Ocijenio je da je velika odgovornost i na Agenciji za bankarstvo RS koja je "nezainteresovana za kršenje zakona ".

Druga inicijativa koju ce pokrenuti je inicijativa za preispitivanje odgovornosti rukovodstva Agencije za bankarstvo RS, koja je, ocijenio je Vujić, direktni saučesnik ovakve situacije.

"NSRS koja imenuje rukovodstvo Agencije, treba da da konačnu riječ da li postoji odgovornost i da li nam takva agencija treba", kazao je Vujić.

Takođe, Vujić je najavio i inicijativu Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti akata banaka, a smatra i da postoji krivična odgovornost pojedinaca u bankama.

Vujić je u julu ove godine na pitanje Monda da li će kompanije iz "Infiniti grupacije" tužiti banke zbog blokade računa, odgovorio da neće podnositi tužbe.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE