• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trećini firmi u Republici Srpskoj nedostaju IT stručnjaci

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Skoro trećina preduzeća u Republici Srpskoj je tokom prošle godine imala slobodna radna mjesta za stručnjake iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT/IT) koja je bilo teško popuniti.

 Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Izvor: Shutterstock

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku RS je pokazalo da 17,5 odsto preduzeća zapošljava IKT stručnjake, a da je 2023. godine približno trećina preduzeća (32,1%) imala slobodna radna mjesta za IKT stručnjake koja je bilo teško popuniti.

Rezultati istraživanja o informaciono-komunikacionim tehnologijama u preduzećima, sprovedenog u 2024. godini, pokazuju da sva preduzeća imaju pristup internetu, i to 96,7% njih putem neke vrste fiksne širokopojasne internet konekcije.

"U pogledu maksimalne brzine fiksne širokopojasne internet konekcije, 83,9% preduzeća koristi internet čija je brzina u skladu sa stvarnim potrebama preduzeća. Najzastupljenije su od 30 do 100 Mbit/s (kod polovine preduzeća) i brzina interneta između 100 i 500 Mbit/s (kod 39% preduzeća). Prenosive uređaje koji omogućavaju mobilnu internet vezu, svojim zaposlenim za poslovne potrebe, obezbjeđuje 74,4% preduzeća. Uređaji koji omogućavaju mobilnu internet konekciju zaposlenima za poslovne potrebe najzastupljeniji su kod velikih preduzeća (93,1%) i preduzeća koja pripadaju području djelatnosti J - Informacije i komunikacije (92,0%)", navodi se u analizi.

Onlajn (remote) sastanke preko Skype-a i Zoom-a realizuje 30,7% preduzeća u Republici Srpskoj.

Polovina preduzeća svoje učešće na društvenim mrežama ostvaruje putem Facebook-a (49,8%), a 60,9 odsto preduzeća posjeduje veb-stranicu, dok usluge cloud servisa putem interneta plaća 26,1 odsto preduzeća.

Kada je riječ o preduzećima koja su realizovala veb prodaju u toku 2023. godine najveći udio njih (77,3%) manje od jedne četvrtine prometa ostvaruju putem veb-prodaje. Najveće učešće online kupaca locirano je na teritoriji BiH 99,6 odsto, te u zemljama Evropske unije 34,6%.

Prema podacima Privredne komore Republike Srpske u IKT sektoru Republike Srpske 2023. poslovalo je 576 privrednih društava u odnosu na 536 u godini ranije.

U IKT sektoru u RS prošle godine je bilo zaposleno 7.720 radnika (uz značajan broj privrednih subjekata pravnog oblika s.p. koji nisu obuhvaćeni analizom).

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милан

Какви ит мајстори,не прави компјутер храну већ пољопривреда,ту хвали радника.

MONDO REPORTAŽE