• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AIKT RS: Nije bilo veće smetnje u radu IT sistema javne uprave i kritičnih infrastruktura

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske (AIKT RS) nije identifikovala veće smetnje u radu IT sistema javne uprave i kritičnih infrastruktura Srpske nakon što je niz tehničkih kvarova u kompjuterskim sistemima izazvao probleme širom svijeta.

 AIKT RS o problemima sa Crowdstrike programom Izvor: Shutterstock

"Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske vrši monitoring situacije i u aktivnoj je komunikaciji sa rukovodstvima i IKT osobljem javne uprave i kritičnih infrastruktura Srpske", rečeno je Srni.

Iz Agencije navode da je danas došlo do prekida u radu servisa kompanija "Majkrosoft" i "Krovd strajk" (Crowdstrike), dodajući da su problemi započeli u ranim jutarnjim časovima i uticali su na korisnike širom svijeta.

Pročitajte i ovo

Razlog je identifikovan kao greška u nadogradnji softvera koje kompanija "Krovd strajk" implementira u bezbjednosne platforme kompanije "Majkrosoft".

"Situacija je prvobitno podsjećala na poznati `Solar vindovs` napad iz 2020, te je izazvala urgentno djelovanje IKT bezbjednosnih stručnjaka širom svijeta. Po dosadašnjim saznanjima, nije u pitanju napad, a kompanija `Krovd strajk` je objavila uputstvo za vraćanje sistema u funkciju. U toku je globalna mitigacija štete sa očekivanjem brzog vraćanja sistema u funkcionalno stanje", navedeno je iz Agencije.

Ovakvi prekidi, dodaju, mogu imati značajan uticaj na poslovanje, s obzirom na to da mnoge kompanije oslanjaju svoje operacije na usluge ovih tehnoloških giganata, a korisnicima je savjetovano da prate zvanične kanale za ažuriranja i obavještenja o stanju servisa.

Ova problematika je, kažu iz Agencije, od ranije prepoznata kao prioritetno polje u informacionoj bezbjednosti, te je bila jedna od glavnih tema prezentacije "Upravljanje krizom lanaca snabdijevanja" koja je održana 15. maja.

Iz Agencije navode da preporuke za bezbjednost kritičnih infrastruktura uključuju upravljanje krizom lanaca snabdijevanja sa nultom tolerancijom na korištenje takozvanih "klaud" servisa u svom radu.

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS