• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je CrowdStrike i kako je došlo do globalnog IT problema?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Do globalnih tehnoloških problema došlo je zato što je proizvođač programa za sajbersigurnost "CrowdStrike" u opticaj pustio neispravno ažuriranje (apdejt).

 Crowdstrike Izvor: Shutterstock

Ove navode sa društvene mreži Reditt Mondu su potvrdili sajber stručnjaci u Banjaluci.

"CrowdStrike" je američka tehnološka kompanija koja pruža niz sigurnosnih usluga koje korisnike štite od, između ostaloga, sajber napada i čije usluge koriste brojne kompanije širom svijeta.

Neispravno ažuriranje dovelo je do toga da su brojni serveri širom svijeta prestali sa radom, odnosno nisu mogli da se ispravno upale.

"CrowdStrike" je objavio da je identifikovan problem i da je neispravno ažuriranje povučeno, ipak to, čini se, nije pomoglo sistemima koji su već zahvaćeni problemima.

"Crowdstrike aktivno radi sa svojim klijentima koji su pogođeni defektom koji je otkriven u jednom ažuriranju za strojeve koji rade na operativnom sustavu Windows. Kavr nije uticao na 'Mac' i 'Linux' računare. Ovo sigurno nije incident ili kibernetički napad", poručio je šef uprave "Crowdstrike", George Kurtz, javlja BBC.

Prema njegovim rečima, kvar je identifikovan, a korisnici se mogu javiti na portal za podršku.

Jedan od glavnih proizvoda kompanije je "CrowdStrike Falcon", koji je na zvaničnoj internet-stranici opisan kao sistem "obezbjeđivanja indikatora napada u realnom vremenu, hiperpreciznog otkrivanja i automatizovane zaštite" od mogućih sajbet prijetnji.

"CrowdStrike Falcon" koriste hiljade kompanija širom svijeta za zaštitu podataka, a ranije ove nedjelje najavljeno je da će biti ažuriran kako bi dobio "brzinu i preciznost bez presedana" kada je u pitanju otkrivanje zlonamjernih programa.

U probleme su, zbog "CrowdStrikeovog" ažuriranja, upale i trgovine u Sidneju u Australiji, pojedine medijske kuće, poput Skaj Njuza, nisu bile u mogućnosti da emituju program, a problem je pobodio N1 televiziju u BiH.

Najveća evropskih avio-kompanija "Ryanair" obavijestila je putnika da je došlo do IT problema koje utiču na dolazak letova.

Tri najveće američke aviokompanije - United, Delta i American Airlines - izdale su nalog za prizemljenje svih aviona, prenosi CNN. Letovi koji su trenutno u vazduhu će se nastaviti, ali za sada neće biti poletanja.

Problemi su zabilježeni u radu banaka i drugih kompanija u BiH, posebnu u IT sektoru.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS