• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci objasnili kad ne treba plaćati karticom: U jednom slučaju njeno korišćenje može skupo da vas košta

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Evo kad ne treba plaćati karticom.

 Kad treba plaćati karticom, a kad kešom Izvor: Drazen Zigic/Shutterstock

Iako kreditne kartice pružaju mogućnost lakog i brzog plaćanja, u nekim slučajevima bi bilo bolje platiti gotovinom. Ako postanete svjesni ovih informacija, bolje ćete upravljati svojim novcem i donositi manje nepromišljenih odluka.

Stiven Holms, viši savjetnik za investicije, preporučuje plaćanje gotovinom kada kupujete proizvode koje biste mogli da vratite, kao što je odjeća. Povraćaj novca za kupovinu karticom može da potraje nekoliko dana, dok je povraćaj gotovine trenutan, što pojednostavljuje proces, piše Best Life.

Kada putujete

Finansijski savjetnik Karter Seute savjetuje korišćenje gotovine kada putujete kako biste izbjegli dodatne naknade vezane za kreditne kartice u inostranstvu, a gotovina vam takođe pomaže da bolje kontrolišete svoju potrošnju i izbjegavate impulsivne kupovine, tako da ćete na kraju sigurno uštedjeti novac.

Majkl Kolins, profesor finansija, preporučuje plaćanje gotovinom za male kupovine, kao što su namirnice, jer to pomaže da se izbjegnu impulsivne kupovine i prekoračenja i olakšava upravljanje svakodnevnim troškovima. Finansijski stručnjak Džejk Hil ističe važnost korišćenja gotovine prilikom kupovine polovnih stvari preko društvenih mreža, kao što je Fejsbuk, jer dijeljenje osetljivih informacija sa strancima može biti rizično, dok je plaćanje gotovinom bezbjednije.

Kontrola troškova

Korišćenje gotovine pomaže vam da se držite budžeta jer možete vizuelno da vidite koliko novca imate, što olakšava kontrolu troškova i smanjenje impulsnih kupovina. Gotovina se ponaša kao prirodno ograničenje - kada ga jednom potrošite, ne možete više trošiti.

Uvijek je dobro imati bar nešto gotovine pri ruci, jer nikada ne možete biti potpuno sigurni da neće biti nikakvih smetnji u vašim transakcijama, posebno ako ste u inostranstvu. Svojim finansijama ćete najbolje upravljati ako usvojite moderne opcije, dok se istovremeno pridržavate pravila plaćanja u gotovini.

(Blic/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE