• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštački održavan kurs dinara loš za privredu

Veštačko održavanje kursa dinara, koji je u aprilu povećao vrednost u odnosu na evro za 2,6 odsto, negativno utivče na izvoz, ocenjuje IZIT.

 Veštački održavan kurs dinara loš za privredu Izvor: MONDO

Veštačko održavanje kursa dinara, koji je u aprilu povećao vrednost u odnosu na evro za 2,6 odsto, negativno utivče na izvoz, proizvodnju i zapošljavanje u Srbiji, ocenio je Institut za tržišna istraživanja (IZIT).

Da bi Narodna banka Srbije (NBS) vodila relaksiraniju monetarnu politiku i realniju politiku deviznog kursa, neophodno je da u borbi protiv inflacije ima i podršku i Vlade Srbije, koja je izostaje već nekoliko godina, rekao je na konferenciji za novinare saradnik IZIT-a Saša Đogović.

Inflacija je izmakla kontroli i biće van projektovanih okvira, kazao je Đogović i podsetio da je optimištiča procena da će ovogodišnja inflacija biti 12 odsto, ali je realnije očekivati da bude nekoliko procenata veća.

Zbog pooštrene kreditno-monetarne politike NBS, značajno su pogoršani uslovi odobravanja kredita, što u novčanoj oskudici, u kojoj se nalazi domaća industrija, dodatno onemogućava proizvođače da investiraju, ali i obezbede kontinuitet tekućeg poslovanja.

Od 200 anketiranih industrijskih preduzeća, u ispitivanju koje je IZIT uradio krajem aprila, čak 62 odsto je istaklo da su uslovi dobijanja kredita u prvom tromesečju ove godine bili nepovoljniji nego u istom periodu lane, a njih 38 procenata da su uslovi ostali nepromenjeni, rekao je Đogović.

Kao osnovni faktor pogoršanja uslova odobravanja kredita 46 odsto ispitanih privrednika je navelo rast kamatnih stopa, 35 procenata anketiranih smatra da su pogoršani i uslovi otplate kredita, dok je, prema njegovim rečima, 18 odsto navelo da je kreditni aranžman poskupeo zbog rasta administrativnih troškova.

U naredna tri, ali i u narednih šest meseci, privrednici očekuju rast cena na malo, odnosno nijedan anketirani privrednik ne očekuje njihovo smanjenje.

U tromesečnim prognozama 11 odsto anketiranih privrednika računa sa povećanjem cena, dok u predstojećih šest meseci 25 odsto očekuje povecahnje cena svojih proizvoda.

Direktor IZIT-a Miloje Kanjevac je podsetio da je u poslednje četiri godine inflacija iznosila 40 odsto, dok je kurs dinara prema evru ostao na približno istom nivou.

On smatra da se inflacija brani merama koje nisu adekvatne i koje se preduzimaju kako bi se dao dodatni impuls deviznom kursu dinara u obavljanju njegove funkcije stabilizacionog sidra u uslovima pojačanih inflacionih turbulencija.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE