• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Munov "recept" za razvoj biznisa u BiH

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun smatra da je uspješnom biznisu potrebna sposobnost ekspeditivnog zapošljavanja i otpuštanja

 Munov "recept" za razvoj biznisa u BiH  Izvor: MONDO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Patrik Mun apelovao je na političare u našoj državi da se obavežu da će usvojiti politike povoljne za razvoj biznisa, stimulisanje investicija, ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Mun je na svom blogu predložio pet mogućih načina za promovisanje poslovnih investicija u BiH ove godine među kojima je borba protiv korupcije, brzo rješavanje poslovnih sporova i smanjenje poreza i doprinosa.

Kao prvu od tih pet tačaka Mun je naveo pojednostavljenje procedura za osnivanje biznisa.

"BiH bi trebalo da u cijeloj zemlji uspostavi šalter sale za registraciju firmi i omogući pojednostavljivanje, ubrzavanje i usklađivanje procedura preko entitetskih linija", sugerisao je Mun i dodao da investitorima treba omogućiti posjetu bilo kojoj lokaciji i registraciju poslovanja u cijeloj zemlji.

Mun je ukazao i na važnost smanjenje poreza i doprinosa, jer kako kaže, preopterećenost poslodavaca doprinosima za zaposlene nanosi štetu u pogledu konkurentnosti firmi u BiH u pogledu atraktivnosti te zemlje za investitore.

"Kako bi stimulisala poslovanje, BiH bi trebalo da ponudi period umanjenih poreskih davanja ili poreskih olakšica za nove investitore ili one koji osnivaju firme. Dugoročno, ovi koraci bi zapravo povećali prihode za vladu, jer bi firme zapošljavale veći broj radnika", naveo je američki diplomata.

Prema njegovim riječima, neophodna je i modernizacija Zakona o radu jer je postojeći nefleksibilan i zastario.

"Uspješnom biznisu je potrebna sposobnost ekspeditivnog zapošljavanja i otpuštanja što zahtijeva ambijent poslovanja i učinci radnika. Uz to, sistem radnih knjižica se mora modernizovati ili potpuno promijeniti kako bi radnici imali uredne podatke o svom radnom iskustvu, uključujući i neplaćeno stažiranje, obrazovanje i obuku van zemlje", naveo je Mun.

Od velikog značaja za Muna je i brzo rješavanje poslovnih sporova jer, kako kaže, investitori izbjegavaju zemlje u kojima se ugovori ne mogu sprovesti, a nesporazumi riješiti u razumnom roku.

"Vrijeme je novac. BiH bi trebalo da strogo primjenjuje postojeće rokove u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Distriktu Brčko kako bi se sporovi pred trgovačkim sudovima ubrzali i stimulisala medijacija poslovnih sporova ograničavanjem parnica i ubrzanjem njihovog rješavanja", ukazao je on.

I najzad, ali, kako kaže, i ne manje važna je borba protiv korupcije jer kada zvaničnici traže dodatna plaćanja kako bi obavljali svoju dužnost, to povećava troškove poslovanja i doprinosi poslovnoj nesigurnosti.

"BiH treba da usvoji politiku nulte tolerancije za korupciju i osigura stalne resurse za istragu, krivični progon i osudu korumpiranih zvaničnika na svim nivoima koji pokušavaju da uzmu mito od poslovnih ljudi", kaže Mun.

On je istakao da je borba sa korupcijom dugoročan napor, ali da se negdje mora početi i da su zato BiH potrebni hrabri, nadahnuti lideri spremni da zaustave praksu nekažnjavanja korupcije.

"Apelujem na zvaničnike da se povežu sa biznismenima, saslušaju njihove probleme i iskoriste priliku za otklanjanje prepreka za poslovne investicije i ekonomska postignuća. Ovo možda neće biti lako, ali je od ključne važnosti za budući prosperitet BiH", poručio je Mun.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE