• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veterinari se dogovarali za cenu usluga?

Komisija za zaštitu konkurencije naložila je stavljanje van mere odluke Veterinarske komore Srbije o minimalnim cenama veterinarskih usluga.

 Veterinari se dogovarali za cenu usluga? Izvor: MONDO

Rešenjem o privremenoj meri koje je doneto 13. avgusta, komisija je naložila Veterinarskoj komori Srbije da obustavi primenu cenovnika minimalnih cena od 21. marta do okončanja postupka, saopšteno je iz Komisije za zaštitu konkurencije.

Postupak protiv Veterinarske komore Srbije je pokrenut i vodi se pred Komisijom za zaštitu konkurencije usled osnovane sumnje da je spornom odlukom došlo do povrede Zakona o zaštiti konkurencije utvrđivanjem minimalne cene usluga svakog pojedinačnog člana Veterinarske komore.

Takođe je u do sada sprovedenom postupku utvrđeno postojanje mehanizma kažnjavanja onih članova komore koji svoje usluge pružaju korisnicima za cenu nižu od utvrđene minimalne cene, navela je komisija.

Kao propisane sankcije nepoštovanja minimalne cene navedene su u aktima Veterinarske komore - javna opomena, novčana kazna i oduzimanje licence.

Komisija je navela da Sporazum članova komore kojim se utvrđuje obavezna minimalna cena uz zaprećenu sankciju za nepoštovanje obavezne cene, predstavlja apsolutno zabranjen sporazum učesnika na tržištu budući da onemogućava cenovno takmičenje pružalaca usluga (licenciranih veterinara) i na taj način nanosi direktnu štetu potrošačima veterinarskih usluga.

Svaki pružalac veterinarske usluge, koji ispunjava zakonske uslove za obavljanje te delatnosti, mora biti slobodan pri određivanju i naplati cene za sopstvenu uslugu, a time se omogućava i korisniku usluge da donošenjem samostalne ekonomske odluke u pogledu cene, kvaliteta, brizine pružanja usluge izabere veterinara, podseća ta institucija.

U saopštenju je istaknuto i da je komisija 15. jula pokrenula postupak protiv Veterinarske komore Srbije, i to na osnovu pojedinačne prijave.

Predsednik Komore Zoran Rašić rekao je agenciji Beta da veterinarske usluge spadaju u domen nacionalnog interesa, i da Zakon o zaštiti konkurencije se ne primenjuje na delatnosti od opšteg dobra, pa zato tvrdnje Komisije nisu pravno utemeljene.

On je kazao da će se braniti svim pravnim sredstvima protiv odluke Komisije koja je donela rešenje o privremenoj meri kojom je Veterinarskoj komori naloženo da ne primenjuje odluku o minimalnim cenama veterinarskih usluga.

Prema rečima Rašića, cilj cenovnika sa minimalnim cenama je da se zaštite korisnici od pružanja nestručnih veterinarskih usluga, da se zaštiti veterinarska struka od nelojalne i nestručne konkurencije i rada na crno.

Minimalni cenovnici veterinarskih usluga postoje u zemljama zapadne Evrope i niko ih ne tretira kao monopol, kazao je on.

Predsednik Veterinarske komore Srbije je naveo da minimalne cene ne ugrožavaju korisnike, te da do sada nije bilo nijedne žalbe na njihovu visinu, niti od uzgajivača životinja, niti od poljoprivredno-prehrambene industrije.

Rašić je objasnio da se minimalne cene formiraju na osnovu predloga komisije za cene 28 regionalnih odbora Veterinarske komore, dodavši da je sa tim upoznato i Ministarstvo poljoprivrede koje daje saglasnost na sve normativne akte Komore.

On smatra da je žalbu Komisiji podneo neko ko vrši nelegalni promet životinja i koji se osetio ugroženim zbog rada Veterinarske komore.

U Veterinarskoj komori Srbije trenutno je evidentirano 3.720 veterinara.

Na njenom sajtu objavljen je cenovnik minimalnih cena veterinarskih usluga kojim, između ostalog propisuju se minimalne cene za pružanje usluga kliničkog pregleda životinja, aplikaciju lekova i terapiju, terenska dijagnostička ispitivanja, fizikalnu dijagnostiku i terapiju, veštačko osemenjivanje, vakcinaciju.

Tu su još i minimalne cene hirurških zahvati nad životinjama, porodiljstvo i ginekologija, obdukcija leševa i eutanazija.

Tako je, primera radi, za jednostavan porođaj jedne kobile određena "minimalna" cena od 2.600 dinara, a u slučaju da je reč o teškom položaju - 3.500 dinara.

Kod porođaja krave je cenovnik nešto drugačiji - 2.350 kod jednostavnog, a kod težeg cena ostaje ista kao i kod porođaja kobile - 3.500 dinara.

Minimalne cene su zapravo "najveće" kod hirurških zahvata kod životinja. Tako se na primer, za carski rez kobile mora platiti 16.000 dinara, a za carski rez krave 12.000 dinara.

Ni druge veterinarske usluge prema pomenutom cenovniku nisu baš jeftine. Samo za klinički pregled kopitara potrebno je izdvojiti 560 dinara, a za opserviranje životinje kod koje se sumnja na besnilo - 1.000 dinara.

Vakcinacija je nešto jeftinija i kreće se do 560 dinara kod goveda i konja, dok je veštačko osemenjivanje životinja potrebno izdvojiti oko 1.200 dinara.

Kako je navedeno, cene usluga u ovom cenovniku su formirane sa zaračunatim PDV-om, a svi koji nisu u sistemu PDV takođe su obavezni da ih se pridržavaju.

Cene usluga veterinara se povećavaju za rad noću (između 22 sata i 6 sati ujutro) i za prekovremeni rad za 100 odsto, a za rad u nedelju i na državni praznik 50 odsto.

Takođe se naglašava i da cene usluga iz ovog cenovnika ne obuhvatajiu naknadu za utrošene lekove, vakcine, materijal.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE