• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešava se sudbina koncesije

Prema najavama zvaničnika ova nedelja trebalo bi da bude ključna kada je reč o sudbini Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa "Horgoš-Požega".

 Rešava se sudbina koncesije Izvor: MONDO

Ugovor je pre godinu i po dana potpisala Vlada Srbije sa koncesionarom "Alpina-Por".

Datumi do kada bi koncesionar trebalo da dostavi svoj predlog za sporazumni raskid ugovora sa Vladom Srbije, koji se pominju u javnosti, su 26. i 31. avgust, a objavio ih je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić koji je i sam uključen u pregovaračke procese.

Prema pisanju nekih beogradskih medija, sve je već dogovoreno i narednih dana dogovor bi trebalo samo da se ozvaniči.

Osnovno je da konzorcijum "Alpina-Por" ostaje i dalje 'u igri' kao nosilac posla na deonici od Horgoša do Novog Sada i da je spremna da odmah krene sa radovima.

Krajnji rok za završetak posla je 18 meseci a novac za deo autoputa Horgoš-Novi Sad, oko 250 miliona evra, biće obezbeđen iz budžeta.

Dragoljub Đokić iz beogradske kancelarije "Alpina" potvrdio je u izjavi za Tanjug da se pregovori vode na najvišem nivou tokom celog leta i dodao da se njihov završetak očekuje do kraja avgusta.

"Ono što ja znam je da pregovore predstavnici centrale 'Alpine' sa Vladom, odnosno ministrom za ekonomiju Mlađanom Dinkićem, vode tokom celog leta ali da li će biti sporazumnog raskida, kako navode neki mediji, o tome ništa ne znam", rekao je Đokić.

On je naveo da je upoznat s tim da se pregovori vode i da je "cilj bio da se to sve nekako reši do kraja avgusta i početka septembra, da se ne bi gubila još jedna građevinska sezona".

Prema njegovim rečima, projektna dokumentacija je u potpunosti završena i ako do dogovora dođe biće ustupljena Vladi Srbije koja je i nosilac projekta.

"Sve je spremno, kompletan revizovan idejni projekat sa izveštajem revizione komisije i plus ono što smo mi uradili na tom koridoru - nove geodetske podloge, novi digitalni model terena, geodetski poligion i podaci koji su bili neophodni da bi Vlada, odnosno ministarstvo za infrastrukturu izvršili eksproprijaciju zemljišta za izgradnju auto-puta", rekao je on.

Podsetimo, predstavnici vlade i konzorcijuma FCC Alpina potpisali su 30. marta 2007. godine ugovor o davanju koncesije. Špansko-austrijski konzorcijum dobio je koncesiju na 25 godina, a rok za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege bio je pet godina.

Aneksima ugovora precizirano je da 31. mart 2008. godine bude krajnji rok da koncesionar zatvori finansijsku konstrukciju i započne izgradnju autoputa, ali i da počne da naplaćuje putarinu na postojećim deonicama. Ukoliko se to do tada ne desi država zadržava deset miliona evra i raspisuje se novi tender.

Autoput je prema ugovoru, trebalo da bude završsen do 31. decembra 2012. ali je taj rok mogao da bude produžen uz dogovor obe strane. Koncesijom je predviđena izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Pet meseci posle potpisivanja ugovora, a na insistiranje predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša, pojedinih medija, kao i zahteva poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, osnovni tekst ugovora i većina od 19 pratećih aneksa objavljeni su na sajtu Vlade Srbije krajem avgusta prošle godine.

Vlada je u oktobru prošle godine odobrila da u posao izgradnje autoputa Horgoš-Požega bude uključena i austrijska kompanija Por, kojoj je španska kompanija FCC prenela 50 odsto svog udela u koncesionom preduzeću.

Zatišje u vezi sa koncesijom nastaje donekle krajem 2007. godine ali se sve ponovo 'rasplamsava' u martu ove godine kako se približio rok da koncesionar - do 31. marta, dostavi bankarske garancije kojima se garantuje izvršenje ugovorenog posla.

Kako su neke od banaka odustale da isprate ovu transakciju, koncesionar je tražio dodatni rok na šta deo tadašnjeg kabineta Vlade Srbije ne pristaje.

U međuvremenu koncesionar je predložio devet promena ugovora, od kojih je jedna predviđala da država gantuje protok saobraćaja na toj deonici, čime je država Srbija dovedena u opasnost da sama plaća nadoknadu koncesionaru.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić potom je istupio sa stavom da Ugovor treba raskinuti a izgradnju puta finansirati delom iz budzeta, a delom emitovanjem obveznica, iz privatizacionih prihoda i kredita od evropskih institucija.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE