• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recesija se širi, MMF traži još novca

Japan je postao najnovija ekonomska sila koja je pala u recesiju, a MMF objavio da mu treba najmanje 100 milijardi dolara za borbu sa krizom.

 Recesija se širi, MMF traži još novca Izvor: MONDO


Japan je u ponedjeljak postao najnovija ekonomska sila koja je pala u recesiju, sa Francuskom blizu iz sebe, dok je MMF objavio da mu treba najmanje 100 milijardi dolara za borbu sa krizom koja osvaja svijet.

Senat SAD bi trebalo u ponedjeljak da počne debatu o spasavanju američke automobilske industrije za koju republikanci kažu da je "dinosaur kome je došao sudnji dan," dok demokrati traže da država odreši kesu i izdvoji 25 milijardi dolara Detroitu.

Evrozona je takođe u formalnoj recesiji, sa dva uzastopna tromesječja poslovnog minusa. Bitanija i SAD su na ivici, dok se ekonomija Kine naglo usporava. Francuska je iznenadila i samu sebe objavom da je njena privreda ukljižila majušni rast u trećem kvartalu, ali da će u posljednjem tromesječju pasti za 0,5 odsto.

Analitičari opominju da će se ekonomski uslovi dalje pogoršavati sa produbljavanjem finansijske krize i SAD i Evropi.

Direktor Međunarodnog monetarnog Fonda, Dominik Štraus-Kan izjavio je danas da njegovoj organizaciji treba najmanje dodatnih 100 milijardi dolara da bi se pomoglo zemljama u nevolji.

Finansijska tržišta nastavila su da tonu pod zajedničkim pritiskom ekonomija u padu i lomova u novčanom sistemu. Nafta je pala ispod 56 dolara za barel, a MSCI svjetski indeks vrijednosti akcija je danas za dodatnih pola procenta niži - na gubitku od 46 odsto od početka godine.

Vođi 20 najvećih ekonomija svijeta, na sastanku u Vašingtonu tokom vikenda, složili su se o nizu mjera za spasavanje svjetske privrede. Ali, ostavili su vladama da skroje pojedinačne ogovore prema sopstvenim okolnostima i nevoljama.

Samit G20, kažu analitičari, nije donio nikakvu novu stimulativnu mjeru za izvlačenje svjetske privrede iz recesije, ali je bar izbjegao nervozne poteze, kao što su brzoplete regulacije, koje bi stvari učinile gorim.

Saopštenje G20 kaže da će sva finansijska tržišta, proizvodi i učesnici, biti pod nadzorom. Da će biti pooštrena pravila u računovodstvu i uslovi državnog subvencionisanja, i da će biti veće saradnje među državnim regulatorima.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE