• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi "bježe" od fiskalizacije

Poslije uvođenja fiskalnih kasa u RS veliki broj kineskih državljana preći će iz Srpske u Federaciju BiH.

 Kinezi "bježe" od fiskalizacije Izvor: MONDO

Poslije uvođenja fiskalnih kasa u Republici Srpskoj (RS) veliki broj kineskih državljana preći će iz Srpske u Federaciju BiH, kako bi izbjegli poreske obavaze, predviđaju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

"Uvođenjem fiskalnih kasa u RS je pojačana finansijska disciplina, a Kinezi bježe od toga. To je jedan od razloga zašto smo zagovarali fiskalizaciju na prostoru cijela BiH", kaže za "Press RS" portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Inače, BiH bi uskoro mogla da znatno pooštri mjere za ulazak, odnosno dobijanje boravišne i radne dozvole kineskih državljana, saznaje "Press RS" iz odlično obavještenih izvora bliskih Savjetu ministara BiH.

Svojevrsni "bosanski zid za Kineze" biće podignut nakon dopisa koji je Savjetu ministara nedavno uputila UIO BiH u kojem se navodi da je veliki broj Kineza "na privremenom radu" u BiH umješan u carinske i poreske prekršaje.

Dodaje se da se u zemlju na sumnjiv način uvoze ogromne količine jeftine robe što štetno utiče na zdravlje potrošača.

Osim toga, u nadležnim institucijama Savjeta ministara zaključeno je da niko ne zna koliko Kineza koji su trenutno u BiH ima boravišnu i radnu dozvolu, koliko ih je u tranzitu, a koliko u zemlji boravi ilegalno.

Kovačević navodi da je OIU BiH zatražila od Savjeta ministara BiH da se izmjeni zakon o politici direktnih stranih ulaganja. Cilj ove inicijative je da se Kineski državljani spriječe da uvoze robu sumnjivog kvaliteta u milionskoj vrijednosti, čime se guši domaća proizvodnja.

"Kinezi bez velikih problema dobijaju radne dozvole i otvaraju prodavnice jeftine robe. Samo u 2006. i 2007. u BiH je registrovano 355 novih firmi, čiji su vlasnici Kinezi. Nedopustivo je da prodavnice mješovite robe sa jednim zaposlenim mogu da se bave spoljno-trgovinskim poslovanjem i u BiH uvoze nekoliko miliona maraka vrijednu robu", objašnjava Kovačević.

Prema podacima UIO veći broj lica porijeklom iz Kine umješan je u carinske i poreske prekršaje, a u 2006. i 2007. od ukupno pronevjerenih 4.500.000 KM dobar dio je "kinesko maslo", ističe Kovačević. On dodaje da je za prva tri mjeseca ove godine Tužilaštvu BiH, zbog carinskih i poreskih prekršaja, podnijeto 48 prijava, od čega je čak 21 adresirana na kineske državljane.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Dragiša Mekić slaže se sa inicijativom o pooštravanju zakonskih propisa i kriterijuma za preduzeća koja se mogu baviti spoljnom trgovinom, ali ističe da to ne može da se uradi izmjenom zakona o politici direktnih stranih ulaganja.

"To je okvirni zakon kojim se ne reguliše zapošljavanje. Podržavam sugestiju i inicijativu UIO BiH, ali to o čemu oni govore je regulisano Zakonom o preduzećima, a ne zakonom o politici stranih ulaganja", tvrdi Mekić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE