• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hipermarketi "zatvaraju" male prodavnice

Posljednjih mjeseci u mnogim gradovima RS zatvorene su brojne male trgovine zbog sve većeg prisustva trgovačkih lanaca i velikih marketa.

 Hipermarketi "zatvaraju" male prodavnice Izvor: MONDO


Kako piše "Blic RS", jedan od razloga zbog kojeg mnogi odlučuju da odjave i zatvore prodavnice je i uvođenje fiskalnih kasa, a u narednom periodu se očekuje da će biti zatvoreno još trgovina, jer će inspekcija pojačano kontrolisati da li je fiskalizacija završena u svim prodavnicama.

Samo u Prijedoru dnevno budu odjavljene dvije ili tri privatne radnje. Od početka avgusta do kraja oktobra odjavljeno je 158 samostalnih radnji, od kojih su 135 trajno zatvorene, a u 23 je privremeno obustavljen rad. Takav trend nastavljen je i u novembru, a među zatvorenim radnjama najviše je trgovina - više od 70, a slijede ugostiteljski objekti.

U Banjaluci je od početka oktobra do polovine novembra trajno odjavljeno 36 samostalnih radnji, među kojima je takođe najviše trgovina. Ništa bolje nije ni u Doboju, gdje su od početka oktobra do 19. novembra odjavljene 33 radnje, a registrovano je samo 11 novih. Među odjavljenim radnjama 19 je trgovinskih i 10 zanatskih.

Nakon nekoliko godina malu trgovinu zatvorila je i porodica Vučić iz Banjaluke. Kažu da su pazari svaki dan bili sve manji i manji, a rasli su nameti i dažbine.

"Od kad su se pojavili veliki marketi, posla je bilo sve manje, a ljudi su se žalili da je preskupo. Sa konkurentnijim cijenama nismo mogli da pokrijemo ni troškove, a zarada je bila minimalna, tako da smo odlučili da zatvorimo radnju jer se posao i trud više nije isplatio", kažu Vučići.

Ekonomisti objašnjavaju da je za spriječavanje propasti malog biznisa neophodan čitav niz mjera i da to nije posljedica isključivo uvođenja fiskalnih kasa, već višegodišnje zanemarivanje ovog vida privrede. Njihov stav je da bi lokalna uprava smanjenjem taksi za poslovanje malih trgovina morala da stimuliše njihov rad ne bi li se stanje popravilo.
Pad prometa ne muči samo male trgovce već i ugostitelje koji zatvaraju lokale, što je - između ostalog - i posljedica pada kupovne moći stanovništva.

U Privrednoj komori RS objašnjavaju da dolazak velikih lanaca mnogo ugrožava male trgovina i da će sigurno uslijediti zatvaranje još radnji. Međutim, u PK nisu mogli da preciziraju koliko je radnji u RS do sada zatvoreno, a još manje da procjene kako će se taj trend kretati u narednom periodu.

"Teško je reći i koliko će ih fiskalizacija pogoditi jer do sada nisu svi podnijeli zahtjev za fiskalnu kasu. Mali trgovci se moraju uvezati i koristiti iskustva zemalja u okruženju. To će im olakšati snabdijevanje robom i pregovore sa proizvođačima i dobavljačima”, savjetuje sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori RS Dragana Šobot.

Podaci Odjeljenja za privredu opštine Bijeljina pokazuju da su od 1. oktobra do druge polovine novembra izdata 64 rješenja o zatvaranju, od čega se 35 odnosi na trgovine. U istom periodu izdata su i 43 rješenja o privremenom zatvaranju na godinu dana, a odobren je rad za 34 nove radnje, od kojih su 12 trgovine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE