• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potonuće svjetskih tržišta akcija

Poslije neusvajanja paketa od 14 milijardi dolara, akcije "Dženeral motorsa" su potonule 37 odsto

 Potonuće svjetskih tržišta akcija Izvor: MONDO

Tržišta akcija širom svijeta u petak su potonula, a dolar skliznuo ispod 90 jena, prvi put za 13 godina, nakon što je američki Senat odbacio 14 milijardi dolara vrijedan paket za spasavanje "Dženeral motorsa" i "Krajslera", što preti da produbi globalnu recesiju.

Američka valuta je na putu da zabilježi šesti uzastopni nedjeljni pad prema jenu jer američki proizvođači automobila nisu uspjeli da dobiju novac koji im je potreban za opstanak do iduće godine.

Jen je, pak, ojačao u odnosu na sve vodeće valute poslije saopštenja japanskog ministra finansija Šoići Nakagave da Japan za sada ne razmatra mogućnost intervenisanja na deviznom tržištu.

"Dolar se kreće ka 80 jena", ukazao je u Londonu stručnjak za deviznu strategiju u "Dojče banci", najvećem svjetskom trgovcu stranom valutom Bilal Hafez i dodao da "status dolara kao sigurne valute trpi izazov".

Dolar je oslabio na 88,53 jena, na najniži nivo od avgusta 1995, sa 91,45 jena juče. Evro se povukao 1,4 odsto, na 120,39 jena, sa 122,09 jena juče i 0,2 odsto prema dolaru, na 1,3323 dolara, sa 1,3352 dolara u jučerašnjem poslovanju.

Dolar je ove godine potonuo 19 odsto prema jenu, najviše od 1987, kao posljedica gubitaka na kreditnom tržištu od 986 milijardi dolara koji su gurnuli američku privredu u recesiju. Američka valuta je ove sedmice oslabila 2,6 odsto u odnosu na jen i 4,6 procenata prema evru.

"Jen ne napreduje samo zbog nastojanja investitora da izbegnu rizike, već i zbog toga što bi japanski proizvođači automobila mogli izaći kao veliki pobjednici iz sadašnje krize u autoindustriji", objasnio je strateg deviznog tržišta u kompaniji "Berklejz kapital" u Londonu Dejvid Vu.

"Dolar pada kao kamen. To je veliki udarac povjerenju u američku privredu. Jedina opcija koja je ostala je da američki proizvođači automobila zatraže zaštitu od bankrotstva", ukazao je finansijski stručnjak Masahiro Sato u kompaniji "Mizuho trast&benking" u Tokiju.

Japan je posljednji put intervenisao kada je prodao rekordnih 20,4 biliona jena (227 milijardi dolara) 2003. godine i 14,8 biliona jena u prvom tromesečju 2004, kada je jen odskočio čak na 103,42 za dolar.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G-7), koja obuhvata SAD, Japan, Njemačku, Britaniju, Francusku, Italiju i Kanadu, poslednji put je intervenisala na deviznom tržištu 22. septembra 2000, kada su te zemlje kupile evro poslije njegovog potonuća za 27 odsto od uvođenja 1999. godine. Zemlje G-7 su posljednji put dale podsticaj dolaru 1995, kada je "zelena novčanica" potonula na od 79,75 jena, što je najniži nivo od Drugog svjetskog rata.

Centralne banke intervenišu kada kupuju ili prodaju valute kako bi uticale na njihove kurseve, podsjetila je agencija Blumberg.

Sem propasti plana spasavanja američkih proizvođača automobila u američkom Senatu, pritisak na dolar su učinile i špekulacije da bi američke Federalne rezerve mogle sniziti kamatne stope do nule kako bi se izborile s recesijom.

Poslije neusvajanja paketa od 14 milijardi dolara, akcije "Dženeral motorsa" su potonule 37 odsto, na 2,65 dolara, a "Honde" i "Dajmlera" za više od osam odsto.

MSCI vorld indeks je, posle neizglasavanja pomoći u američkom Senatu, izgubio 1,8 odsto vrijednosti na tržištu u Njujorku, skliznuvši na 876,62 poena.

Indeks Standard&Purs 500 je potonuo četiri odsto, evropski Dau Džons stoks 600 za 4,5 procenata, dok je MSCI azijsko-pacifički indeks oslabio 3,7 odsto.

MSCI vorld indeks za 23 razvijena tržišta je ove godine skliznuo 45 odsto, kao posljedica bankarskih gubitaka od gotovo bilion dolara koji su "zamrzli" kreditna tržišta i gurnuli SAD, Evropu i Japan u prvu istovremenu recesiju od Drugog svjetskog rata.

Kolaps GM i "Krajslera" je "zabrinjavajući pre svega za SAD, ali kako živimo u sinhronizovanom svijetu, on će imati uticaj širom naše planete", ukazao je stručnjak za investicionu strategiju u kompaniji "Aksa investment" Franc Vencel i dodao da taj kolaps "dovodi u pitanje bilo kakvu šansu za oporavak američke privrede koji smo očekivali od sredine 2009".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE