• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordan deficit BiH, osam milijardi KM

BiH će ove godine zabilježiti rekordan deficit u svjetskoj razmjeni, koji je za prvih 10 meseci već premašio osam milijardi KM.

 Rekordan deficit BiH, osam milijardi KM Izvor: MONDO

Prema podacima Spoljnotrgovinske komori BiH samo za prvih deset meseci 2008, BiH je u robnoj razmjeni s inostranstvom ostvarila deficit od više od osam milijardi KM.

Međutim, još nevjerovatniji od ovog je podatak da je samo za uvoz žitarica i mlinarskih proizvoda izdvojeno čak 550 miliona KM.

Istovremeno, u zemlju su uvezeni proizvodi životinjskog porekla za koje je plaćeno 350 miliona KM. Za masnoće i ulja izdvojeno je astronomskih 500 miliona KM, a za šećer oko 135 miliona i pića 300 miliona KM.

Profesor na banjalučkom Ekonomskom fakultetu Vujo Vukmirica kaže da je RS u ekonomskom pogledu mnogo stabilnija od Federacije BiH.

"U odnosu na Federaciju, RS poseduje veće i bolje iskorišćene proizvodne resurse. Rezultat toga su i zapaženiji proizvodni efekti, a time i veći izvoz. Međutim, i dalje je neophodno podsticati razvoj poljoprivredne proizvodnje, za koju imamo i resurse i radnu snagu. Ali, izgleda da nam nedostaje još malo umiješnosti pa da vlastitom proizvodnjom podmirimo svoje potrebe. Međutim, s obzirom na trenutnu svjetsku monetarnu krizu, teško da ćemo uspjeti da u narednoj godini zabilježimo manji deficit ", kaže za "Press RS" Vukmirica.
STK BiH upozorava da je ekonomska pozicija zemlje u trgovinskoj razmjeni s inostranstvom drastično oslabila jer će u odnosu na prošlu godinu, kada je deficit iznosio oko 7,5 milijardi KM, ovogodišnji manjak biti veći za dvije milijarde KM!

Predsednik STK BiH Milan Lovrić kaže za isti list da zabrinjava to što BiH godinama troši silne milione na uvoz prehrambenih proizvoda umjesto da, s obzirom na potencijale koje posjeduje, postane njihov značajniji izvoznik.

"Međutim, problem je u tome što naša preduzeća posluju u mnogo nepovoljnijim uslovima od stranih konkurenata. Vlasti BiH moraju već jednom da shvate da je neophodno da pomažu izvoznicima, prije svega, smanjenjem dažbina i pojednostavljivanjem administrativnih procedura", kaže Lovrić.

On ističe da je BiH u ovoj godini najviše izvozila rude i metale, drvo i drvne prerađevine, mašine i aparate, a ukupna vrednost izvezene robe je oko 3,8 milijardi KM.

Ipak, Lovrić ukazuje na to da je posebno poražavajuća činjenica da ovogodišnji desetomjesečni deficit čini čak 36 odsto akumulativnog deficita od 2001. do 2007. godine, koji iznosi 22 milijarde KM.

"Pošto je ekonomska situacija i u svijetu i kod nas iz dana u dan sve nepovoljnija, ne možemo ni da pretpostavimo šta nas očekuje sljedeće godine. Međutim, kako bismo koliko-toliko popravili svoju poziciju u spoljnoj trgovini, neophodno je da BiH poveća subvencije za poljoprivredu. Naime, resursi za tu privrednu granu u BiH postoje, ali se zbog malih podsticaja ne mogu koristiti u znatnijoj mjeri ", kaže Lovrić i dodaje da su subvencije za poljoprivredu u zemljama okruženja veće i do deset puta nego u BiH.

U Privrednoj komori Federacije BiH, međutim, upozoravaju da će ovogodišnji deficit i premašiti deset milijardi KM jer je, kako kažu, u posljednja dva mjeseca zabilježen drastičan pad izvoza u odnosu na prethodnih deset mjeseci.

"Do toga će doći jer su aluminijum, gvožđe, glinica i auto-dijelovi znatno poskupjeli tako da je njihova proizvodnja u BiH doslovno prepolovljena. Što se gotovog novca tiče, njega ne možemo više dobiti ni prodajom imovine ni spoljnim zaduženjima pa smo prisiljeni da pojačamo štednju i smanjimo javnu potrošnju. Neophodno je da naši proizvodi postanu konkurentniji", kaže predsjednik PK FBiH Jago Lasić.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE