• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez pojeftinjenja nakon ukidanja carina

Stručnjaci ne očekuju da će tržište BiH biti preplavljeno robom iz EU niti da će ona bitnije pojeftiniti nakon ukidanja carina.

 Bez pojeftinjenja nakon ukidanja carina Izvor: MONDO

Carine će biti potpuno ukinute od 1. januara iduće godine za oko 90 posto proizvoda koje uvozimo iz Evropske unije, ali stručnjaci ne očekuju da će tržište BiH biti preplavljeno robom iz EU niti da će ona bitnije pojeftiniti.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da će, na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP), carine biti ukinute za oko 11.000 artikala iz Unije, a izuzetak će, kako napominju, biti poljoprivredni proizvodi na koje će nameti i dalje ostati, prenose "Nezavisne novine".

Za svu tehničku robu, nove automobile, kozmetiku, traktore, motocikle, namještaj, elektroničku opremu, kompjutere, alate, carine su još 1. jula ove godine prepolovljene, a od početka iduće godine biće u potpunosti ukinute. Za naftu i benzin carine će od 1. januara biti reducirane na pola vrijednosti, dok će potpuno biti ukinute 1. januara 2011. godine.

Ekonomski ekspert Azra Hadžiahmetović kaže da na našem tržištu, zahvaljujući dosadašnjoj liberalizaciji trgovine, imamo dosta robe iz zemalja okruženja na koju se ne plaća carina te stoga od 1. januara ne očekuje bitno veću ponudu robe iz EU.

"Značajniji pad cijena može se očekivati za robu veće vrijednosti, poput automobila, ali za robu široke potrošnje nisam uvjerena", procjenjuje Hadžiahmetovićeva i dodaje da će zbog ekonomske krize potražnja za proizvodima, pa i onima iz EU, u 2009. biti smanjena.

I Duljko Hasić, ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH, vjeruje da osjetnijeg smanjenja cijena robe, kao rezultat jače konkurencije, neće biti jer su u BiH jaki trgovački lobiji koji kontrolišu trgovinu.

"U periodu krize biće pojačan pritisak plasmana robe na tržište BiH, pa očekujem i izraženiju nelojalnu konkurenciju i prodaju ispod cijene, odnosno damping", naglašava Hasić.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja potrošača u BiH, kaže da je BiH što se tiče ponude i cijena robe u istoj situaciji kao i prije šest mjeseci, kada je počela primjena SSP-a.

"Interesne grupe i lobiji ne dozvoljavaju proizvodima iz EU da prodru u BiH, dok državne institucije ne čine ništa da omoguće zdravu konkurenciju", kaže Lakota.

Osman Topčagić, odlazeći direktor Direkcije za evropske integracije, ističe da je dosadašnja provedba SSP-a od Evropske komisije ocijenjena pozitivno i za kraj januara najavljuje nove sastanke pododbora za praćenje njegove primjene.

Od jula do kraja novembra ove godine prihodi po osnovu carina na uvoz robe iz zemalja EU manji su za 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dok je prošle godine u ovom periodu naplaćeno 156 miliona, ove godine je prihod od carina na robu iz EU iznosio 120 miliona KM.

"Prihodi od carina opadajući su kod svih zemalja koje se integrišu u svjetske trgovinske tokove. Nijedna zemlja se više ne može oslanjati na prihode od carina nego se mora okrenuti porezima. Nadam se da su naše vlasti pronašle kompenzacione mjere za nadoknadu manjka koji će se iduće godine pojaviti u budžetima", kaže Azra Hadžiahmetović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE