• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rudarima Srpske otkaz, tekstilcima odmor

U Rudniku olova i cinka "Sase" u Srebrenici bez posla je ostalo 250 rudara, oko 200 radnika tvornice obuće "Bema" poslato je na prinudni odmor.

 Rudarima Srpske otkaz, tekstilcima odmor Izvor: MONDO

Rukovodstvo u Fabrici glinice "Birač" planira da smanji cijenu rada sa 125 na 115 KM.

Poslodavci tvrde  da su ovo  prvi efekti globalne finansijske krize na tržište RS.

Za radnike "Beme" situacija je nešto povoljnija jer rukovodstvo očekuje nastavak poslova koji su sklopili sa inostranim partnerima.

Međutim, rudarima u Srebrenici su podijeljenje radne knjižice i njih oko 250 je postalo dio statističkih podataka Zavoda za zapošljavanje RS.

Predsjednik Konfederacije sindikata Obrad Belenzada kaže za "Euro Blic" da je poslodavac zakonski ispoštovao otpuštene rudare koji su postali tehnološki višak, ističući da je u rudniku "Sase" zaposleno još oko 150 rudara.

"Ovim problemom bi trebalo da se pozabave svi - sindikati, poslodavci i Vlada RS.
U parlamentu RS rekao sam da Vlada ima pogrešnu politiku koja predviđa oko 30 miliona KM za zbrinjavanje radnika, a samo deset miliona maraka za podsticaj izvoznim preduzećima", kaže Belenzada.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da su sindikalci i radnici isprepadani kontradiktornim izjavama u javnosti.

"Neki analitičari tvrde da će nam biti tako crno da nećemo preživjeti 2009. dok drugi poručuju da Srpsku neće pogoditi kriza. Istina je negdje u sredini”, kaže Mišićeva.

Savjet "prve dame" sindikata je da bi istovremeno trebalo napraviti spisak preduzeća koja imaju ugovore sa ino partnerima i plan pomoći izvoznim preduzećima.

Radnici, kaže, moraju biti oprezni i svjesni da im poslodavac ne može "tek tako dati otkaz"

"Ako je neko proglašen tehnološkim viškom, mora znati da je poslodavcu isplata otpremnine zakonska obaveza", navodi ona.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Boško Tomić podsjeća da je Vlada formirala interresornu radnu grupu koju čine nekoliko resornih ministara i premijer RS, a sa zadatkom da do početka februara naprave program kao odgovor na najugroženija preduzeća i radnike zbog efekata ekonomske krize.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić je u decembru rekao da će u Investiciono-razvojnoj banci biti formirana kreditna linija za tekstilnu industriju pod uslovom da zadrže broj radnika.

"Nadam se da će Vlada RS hitno sprovesti obećanje o subvencionisanju troškova poreza i doprinosa za topli obrok za preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće koja spremaju hranu za radnike u sopstvenim restoranima u iznosu od 50 KM mjesečno po zaposlenom radniku", rekao je direktor "Beme" Marinko Umićević.

Zbog privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća u RS od 2004. do kraja 2008. bez posla je ostalo 34.318 radnika u 200 firmi.

Vlada RS je za zbrinjavanje tih radnika uplatila skoro 104 miliona, odnosno njima je tim novcem povezan radni staž zbog ostvarivanja prava za odlazak u penziju.

Po ovom osnovu, bez posla je ostalo najviše ljudi u 2007, njih 12.549, za šta je Vlada izdvojila oko 25,5 miliona KM. Prošle godine zbrinuto je 11.335 radnika sa oko 35,2 miliona maraka.

Međutim, na ovu vrstu zbrinjavanja čeka još 7.723 radnika koji su radili u preduzećima koja su protekle dvije godine otišla u stečaj.

Prema procjenama Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, za njih će biti izdvojeno oko 17,4 miliona maraka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE