• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kriza u BiH dugo će trajati

Ekonomska kriza na globalnom planu trajaće sve do 2010. godine, kada će početi oporavak, predvidjaju ekonomsku stručnjaci.

 Kriza u BiH dugo će trajati Izvor: MONDO

Nema nikakvih garancija da će kriza u BiH po automatizmu biti prevaziđena, ocijenio je direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu Anto Domazet.

"Recesija jeste počela na globalnom planu, ali u BiH postoji mnoštvo lokalnih problema koji se mogu pravdati globalnom recesijom. To su veliki troškovi u javnoj potrošnji, zaustavljene reforme, nedovoljna atraktivnost za strane investitore, niska konkuretnost pri izvozu", kaže Domazet banjalučkim "Nezavisnim novinama".

On je rekao da je pitanje kako riješiti probleme visoke javne potrošnje, jer to, kako je naveo, neće ići bez reformi u socijalnom sektoru, zdravstvenom i penzijskom sistemu.

"Čak i ako globalna recesija bude savladana, to će ostati naš lokalni problem. Siguran sam da imamo mnogo toga da uradimo od odupiranja efektima globalne recesije. Prije svega, kako podići konkurentnost, iskoristiti mogućnosti razvoja u poljoprivredi, turizmu, kako razviti prilike u elektroenergetskom sektoru, kako proizvodnju za izvoz podići na viši nivo, kako privući strane investitore, razviti javno-privatno partnerstvo i kako nastaviti privatizaciju", rekao je Domazet.

Direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu smatra da je najracionalnije postići koordinaciju koja neće značiti ni unitarizaciju ni ekstremnu autonomiju.

"Radi se o tome da sve aktivnosti koje su u vezi sa promocijom reformi, za odlučivanje u parlamentu moraju biti koordinirane. Mora postojati plan, Savjet ministara i vlade RS i FBiH moraju da pokažu predanost da takve odluke pripremaju, što prije prosljeđuju u parlament i provode", rekao je Domazet za banjalučke "Nezavisne novine".

Prema njegovom mišljenju, klasične mjere zabrane uvoza, nemaju uporište, jer to vodi zemlju ka izolacionizmu i jako je opasno.

"Mjere promocije domaće proizvodnje su poželjne, uz učešće vlada, odnosno javnih sredstava sa dobro osmišljenim programima i mjerenjem efekata. Tu mogu postići velike rezultate", rekao je Domazet i dodao da je i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom veoma važan i potreban.

On je ocijenio da stend baj aranžman sa MMF-om treba zaključiti što prije, jer će BiH, iako to nije razvojni kredit, imati veći kredibilitet i obavezu da provodi reforme.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE