• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javna potrošnja, najveći problem FBiH

Ministar finansija Srpske Aleksandar Džombić kaže da je ovaj entitet žrtva velike javne potrošnje u FBiH.

 Javna potrošnja, najveći problem FBiH Izvor: MONDO

Džombić smatra da javna potrošnja u bruto društvenom proizvodu Federacije BiH (FBiH) predstavlja najveći problem ovog entiteta, što bi, dugoročno gledano, moglo da bude pritisak na RS.

"RS ima učešće javne proizvodnje u društvenom bruto proizvodu na nivou standarda Evropske unije i iznosi ispod 40 odsto. Preciznije rečeno, javna potrošnja je između 36 i 37 odsto, kada isključimo zajedničke institucije na nivou BiH. Ukoliko dodamo dio koji participira Srpskoj, onda iznosi negdje oko 40 odsto", precizirao je Džombić.

On je ocijenio da u FBiH nije samo problem javna potrošnja, koja je izmakla kontroli i iznosi više od 60 odsto, već i ogroman nivo budžeta zajedničkih insitucija, za koji se RS borila da bude manji, dodavši da i on značajno doprinosi povećanju javne potrošnje.

"Kratkoročno gledano, to ne bi trebalo da bude problem za Srpsku, ali dugoročno to bi mogao biti pritisak na RS i njenu fiskalnu i makroekeonomsku održivost. Analiziraćemo situaciju i, ako bude trebalo, povući pravilne poteze kako bismo zaštitili fiskalnu stabilnost RS", najavio je Džombić.

On je dodao da je RS žrtva velike javne potršnje u FBiH.

Govoreći o predstojećim susretima sa predstavnicima MMF-a, Džombić je rekao da će biti riječi o "stend-baj" aranžmanu za potrebe pokrića deficita iz prethodnog perioda FBiH, a da će RS razgovarati o eventualnim potrebama u budućem periodu i mogućim aranžmanima.

Federalni ministar rada Perica Jelečević rekao je za federalnu štampu da su socijalni nemiri neiminovni, ako FBiH slučajno ne sklopi aranžman sa MMF-om, a ostane u krizi.

Premijer RS Milorad Dodik ranije je izjavio da je javna potrošnja u RS uravnotežena i da i dalje iznosi nešto više od 36 odsto, te da u prošlosti nije bila problem saradnje sa MMF-om, za razliku od FBiH.

"BiH već više od četiri godine nema `stend baj` aranžman sa MMF-om, odnosno nikakav ugovorni odnos. To je zbog nekontrolisanih socijalnih davanja u FBiH. MMF je prije nekoliko godina tražio da se promijene zakon o pravima boraca u FBiH, što nikada nije urađeno i zbog čega nije ni potpisan `stend-baj` aranžman", rekao je Dodik.

On je naglasio da je sve to vrijeme, RS bila u okvirima kriterijuma MMF-a, dodavši da, zbog toga, razgovori RS sa MMF-om ne znače problem u pogledu javne potrošnje.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić izlaz iz krize vidi u smanjenju javne potrošnje.

"Još u četvrtom kvartalu prošle godine počeli su negativni trendovi, koji su se prenijeli i u ovu godinu. BiH je dio otvorenog tržišta i dešavanja na svjetskoj ekonomskoj sceni imaju negativne reperkusije i na BiH", ocijenio je Vrankić.

On je rekao da je BiH u krizi dugi niz godina, jer zemlja politički ne može da se uredi, što se, kako je naveo, odražava na ekonomiju.

Vrankić je naveo da se postavlja pitanje kako doći do smanjenja javne potrošnje u BiH, koja iznosi više od 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Osim toga, nameće se pitanje kako inicirati investitore da ulažu u BiH, koja je nepovoljna za ulaganja upravo zbog nesređene političke situacije", rekao je Vrankić za Federalnu televiziju.

Vrankić je napomenuo da javnu potrošnju treba svesti u evropske okvire, koji iznose do 40 odsto BDP-a.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE