• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hamović kupuje hrvatski HEP?

Čekamo da Hrvatska donese energetsku strategiju i zainteresovani smo da ulažemo u tu elektroprivredu kaže Vuk Hamović.

 Hamović kupuje hrvatski HEP? Izvor: MONDO

Dok novi predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Leo Begović najavljuje preispitivanje, kako kaže, ranijih nepovoljnih ugovora te kompanije sa isporučiteljima struje, u najvećemu HEP-ovu dobavljaču, EFT-u, otkrivaju da su dvije strane dogovorile nove isporuke struje

Prema riječima suvlasnika i predsjednika uprave EFT-a Vuka Hamovića, najvećeg srpskog trgovca strujom, količine električne energije koju će ta kompanija isporučiti HEP-u tokom 2010. otprilike su na nivou ranijih isporuka, piše "Slobodna Dalmacija".

Iako Vuka Hamovića mediji na području bivše Jugoslavije časte epitetom kontroverznog, grupa hrvatskih novinara ovih dana mogla se uvjeriti u suprotno. U beogradskoj ispostavi EFT-a, Vuk Hamović i njegovi najbliži saradnici su im u podužem razgovoru iznijeli istoriju i "gabarite" poslovanja kompanije koja je najveći trgovac električnom energijom u jugoistočnoj Europi.

EFT već investira u energetski sektor u Bosni i Hercegovini, a samo u Termoelektranu Stanari kod Doboja ulaže oko 600 miliona evra.

Isto tako, u pregovorima je sa Slovenijom oko zajedničkog ulaganja u plinsku termoelektranu kod Trbovlja.

I u Hrvatskoj radi kompanija kćer EFT-a, a na pitanje da li je spreman da učestvuje u privatizaciji HEP-a ili da ulaže u izgradnju elektroenergetskog postrojenja u Hrvatskoj, Hamović daje načelno pozitivan odgovor.

"Zainteresovani smo za širenje poslovanja i ulaganja na svim tržištima na kojima poslujemo. U slučaju Hrvatske, kao i još nekih drugih zemalja, čekamo da država donese energetsku strategiju i druge dokumente vezane uz privatizaciju energetike. Tek tada moći ćemo da procijenimo da na koji način bismo mogli da se pojavimo kao ulagači", rekao je Hamović.

Prema njegovim riječima, pomalo su začuđujuće neke interpretacije ugovora EFT-a i HEP-a o isporuci struje za 2009. godinu po cijeni od 80 evra za megavatsat.

Optužba da je ova cijena štetna za HEP, neosnovana je, navodi Hamović.

"Točno je da se cijena megavatsata trenutno kreće oko 45 evra. Pad cijena s više od 80 na 40 evra, najveći je u posljednjih nekoliko decenija. U trenutku kad je HEP prihvatio našu ponudu, u ljeto 2008, niko nije mogao da predvidi da će cijena doći na ovaj nivo. Cijena je, inače, počela naglo da pada u l2008. zbog ekonomske krize", kaže prvi čovjek EFT-a, ističući da je njegova kompanija prošle godine od Elektroprivrede BiH kupila struju po cijeni od 83 evra za megavatsat.

Hrvatskoj elektroprivredi se zamijera i to što je na tenderu koji je dobio EFT tražila godišnju nabavku umjesto da je raspisivala više tendera i tako se osigurala od cjenovnih šokova. Nenad Savić, direktor za komunikacije EFT-a, ocjenjuje da je politika nabavke struje HEP-a u skladu s dobrim običajima.

"HEP nabavlja 75 posto nedostajućih količina električne energije unapred na godišnjim tenderima, a ostatak na mjesečnim i dnevnim. Svaka elektroprivreda je jednostavno obvezna da osigura isporuku struje i zato najveći dio deficita osigurava unapred", dodaje Savić.

"Svaka cijena koja se dobije na tenderu je opravdana jer je posljedica situacije na tržištu u datom trenutku. Što se tiče nedoumice je li bolje kupovati većinu nedostajuće struje na mjesečnoj ili dnevnoj bazi, dovoljno je sjetiti se nedavnog slučaja kada je nestalo struje u cijeloj Kaliforniji jer je regulator odlučio da kupuje struju dan za dan", komentariše Vuk Hamović za "Slobodnu Dalmaciju".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE