• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Demineri nagazili PDV

Kulminiralo nezadovoljstvo deminera u BiH! Traže da se hitno riješi spor sa Upravom za indirektno oporezivanje!

 Demineri nagazili PDV Izvor: MONDO

Način obračuna PDV već osam mjeseci predmet je spora tri nevladine organizacije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji se direktno odražava na proces deminiranja i u dobroj mjeri utiče na njegovu značajnu stagnaciju u ovoj godini.

Kako saznaje "Fokus", trenutni rezultat ove svojevrsne igre gluvih telefona ogleda se u činjenici da HO "BH Deminig" iz Sarajeva, poslije decenije rada, više nema prijavljenih deminera, uz dug po osnovu PDV od 150.000 KM, dok je mostarska HO "Pro Vita" suočena s blokadom računa i iščekivanjem prinudne naplate duga od 250.000 KM, a paljansko Udruženje za borbu protiv mina "STOP Mines" adresa je na koju je fakturisano čak pola miliona KM duga po osnovu pomenutog poreza.

Podsjećanja radi, ove tri organizacije, zajedno s NVO "Demira" iz Orašja i NVO "UEM" iz Sarajeva, u protekle četiri godine kao partneri su izveli tri projekta deminiranja u BiH, koje je s pet miliona evra donatorskih sredstava podržala Delegacija Evropske komisije u BiH, a kroz koje je očišćeno čak šest miliona kvadratnih metara takozvane rizične površine.

Predsjednik Udruženja "STOP Mines", Radosav Živković, kaže za "Fokus" da dug koji je fakturisan paljanskim deminerima nije realan, ističući da je cifra od pomenutih pola miliona KM plod dvostrukog oporezivanja, jer je već jednom obračunati PDV kod partnera drugi put prišiven njima kao nosiocima ugovora.

"U rješenjima koja smo dobili od inspektora UIO BiH stoji da su naše organizacije izvršile uslugu deminiranja za Delegaciju EK u BiH i da je to osnov za obračun poreza, što nikako nije u skladu s pozitivnim propisima. Štaviše, i sama Delegacija EK u BiH u nekoliko navrata je dopisima pojašnjavala Savjetu ministara BiH i UIO BiH da je riječ o donacijama i da u svemu ne može biti govora o izvršavanju bilo kakve usluge prema njima", navodi Živković, naglašavajući da se uvidom u dokumentaciju jasno može zaključiti da je UIO BiH obračunala PDV na donatorski novac koji je "STOP Mines", kao nosilac dva projekta, dobilo upravo od EK.

On dodaje da je na ovaj način država oporezovala donaciju, iako je još na Londonskoj konferenciji iz 1996. godine donesen jasan zaključak da će BiH aktivnosti na deminiranju osloboditi svih poreza i carina.
"To se sve donedavno uglavnom i poštovalo. Međutim, ovakva primjena Zakona o PDV dvostruko koči proces deminiranja, jer u nezgodnu poziciju dovodi organizacije koje već godinama uspješno nose ovaj proces, dok s druge strane šalje lošu poruku potencijalnim donatorima", kaže za isti list Živković, tvrdeći da u svijetu ne postoji primjer oporezivanja donacija u oblasti deminiranja.

Na kraju kaže kako je ovaj problem i najveći razlog što 40 deminera "STOP Mines" čeka na posao po tri miliona KM vrijednom projektu deminiranja, koji je po izboru EK u BiH u naredne dvije godine trebalo da izvodi upravo ova organizacija i kroz njegovu realizaciju očisti oko dva miliona kvadratnih metara rizične površine.

"Radovi na terenu su već trebalo da počnu, ali još čekamo potpis ugovora. Smatramo da se čeka upravo na rješavanje problema u vezi s obračunom PDV, a nadu da će sve biti okončano što prije uliva nam i činjenica da se u rješavanje sporne situacije uključio i pravni tim OHR", zaključuje Živković.
Usljed svjetske ekonomske krize slabi i podrška donatora, tako da će ovogodišnji plan deminiranja u BiH biti ispunjen sa svega 40 procenata.

"Ove godine biće deminirano tek 12 miliona kvadratnih metara rizične površine, od planiranih 30", potvrdio je za "Fokus" Dušan Gavran, direktor Centra za uklanjanje mina BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE