• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokiran “Farmalend”

Zbog duga od 350.000 maraka za neplaćene poreze i doprinose Poreska uprava RS blokirala račune “Farmalenda" iz Gradiške.

 Blokiran “Farmalend” Izvor: MONDO

Ova firma, najveći je proizvođač mlijeka u RS, a od 2005. godine je u vlasništvu Amerikanaca.

Zvaničnici Poreske uprave potvrdili su za “Press RS” da su računi ”Farmalenda" blokirani zbog neplaćenog poreza, ali nisu želeli da otkriju tačan iznos, jer podaci o tome, po zakonu, spadaju u tzv. poresku tajnu.

“Pokrenut je postupak prinudne naplate poreza i to još 28. decembra prošle godine. ‘Farmalend’, međutim, još nije sklopio nikakav sporazum sa PURS u vezi sa eventualnim reprogramom dugova”, kažu u Poreskoj upravi RS.

Još su za isti list potvrdili da najveći proizvođač mlijeka u RS, koji na farmi u Novoj Topoli ima 2.700 muznih krava, državi duguje oko 350.000 maraka na osnovu neplaćenih poreza i doprinosa

Menadžment “Farmalenda" (nekadašnja Govedarska farma u Topoli) čijih je 60 odsto kapitala kupila američka kompanija “Farmlend LCC", zatražio je od Vlade RS da im pomogne u deblokadi računa i da im omogući da poreske obaveze izmire na odloženo plaćanje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radivoje Bratić, potvrdio je za “Press RS” da je “Farmalend" zatražio pomoć Vlade i da će se o njihovom zahtjevu za reprogram poreskih obaveza odlučiti na sjednici.

“Konačna odluka je u rukama Vlade, jer jedino ona može da donese odluku o reprogramu njihovih poreskih obaveza. Oni, u suštini, traže da im se računi deblokiraju, a da oni svoje obaveze plate u više rata. Koliko znam, računi su im blokirani zbog toga što su dužni za poreze i doprinose oko 350.000 maraka. Zaista ne znam kakav će biti odluka Vlade. Činjenica je da je, bar do sada, Vlada uglavnom izlazila u susret preduzećima koja su željela da svoj poreski dug isplate u ratama”, istakao je Bratić.

Prema procjenama, “Farmalend", kao najveći proizvođač mlijeka u RS, iz budžeta godišnje dobija najmanje 2,5 miliona maraka na osnovu subvencija za proizvedeno mlijeko.

Pored toga, ova firma je prošle godine dobila i kredit Investicione razvojne banke RS (IRB) od tri miliona KM. Pre nekoliko mjeseci, dospjeli su u centar medijske pažnje i zbog toga što im je Direkcija za robne rezerve RS, bez raspisanog tendera, povjerila 10 miliona maraka vrijedan posao, vezan za nabavku rasplodnih junica. Taj ugovor je, međutim, raskinut nakon što su mediji ukazali na nepravilnosti u vezi sa ovim poslom.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac ukazuje da neki poljoprivredni proizvođači uključujući i “Farmalend" dobijaju državne subvencije i pored toga što državi duguju za porez.

Usorac tvrdi da je to omogućilo Ministarstvo poljoprivrede, koje isplatu subvencije uslovljava jedino isplatom pojedinačnih obaveza proizvođača prema ministarstvu, ali ne i izmirenjem poreza.

“Zvuči apsurdno, ali neki proizvođač državi mogu da duguju milione maraka za porez, a da mu država nesmetano isplaćuje subvencije. Teško je reći zašto je ‘Farmalend’ dospio u takvu situaciju, ali je činjenica da su mnogo novca investirali u nabavku mehanizacije i stoke. Vjerovatno imaju probleme sa naplatom potraživanja od kupaca”, kaže Usorac.

Prvi čovjek Udruženja poljoprivrednika RS smatra da bi “Farmalendu" trebalo dozvoliti da porez plati u ratama, jer su porez tako platile gotovo sve firme koje su tražile da im se reprogramiraju poreske obaveze. On ističe i da se mora uvažiti i činjenica da je gradiška farma ubjedljivo najveći proizvođač mlijeka u RS, sa dnevnim proizvodnjom koja premašuje 30.000 litara.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE