• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Energetski sporazum - "vruć krompir" na vladi

Odluka o upućivanju energetskog sporazuma Rusije i Srbije u parlament novi je problem oko kog bivši partneri u vladi ne mogu da se dogovore.

 Energetski sporazum - "vruć krompir" na vladi  Izvor: MONDO

Ruska vlada obavestila je Vladu Srbije da je obavila sve što je potrebno da bi energetski sporazum Rusije i Srbije stupio na snagu i očekuje da i Srbija ratifikuje taj dokument kako bi bio realizovan u predviđenim rokovima, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Vlade Srbije.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da će energetski sporazum sa Rusijom biti u četvrtak na dnevnom redu sednice Vlade Srbije i da očekuje da će Vlada odlučiti da Skupštini Srbije uputi taj sporazum na ratifikaciju.

"Pošto se radi o sporazumu iza kojeg je stao državni vrh Srbije, verujem da će Vlada i Skupština doneti odluke koje su u interesu Srbije i u interesu svih građana", navodi se u izjavi Koštunice dostavljenoj agenciji Beta iz kabineta premijera.

Sudeći po najavama iz krugova oko predsednika Tadića, male su šanse da se u četvrtak postigne saglasnost oko tog pitanja.

Vlada Srbije je tehnička i nema puni kapacitet, zbog čega ne može da utvrdi predlog za ratifikaciju sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Rusije, rekao je agenciji Beta izvor blizak predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Ovo je kapitalni projekat za Srbiju i može ga doneti samo nova vlada i ratifikovati novi parlament koji će imati puni legitimitet", rekao je Betin izvor.

Sagovornik je naveo da predsednik Tadić podržava stav Rusije koja želi "čiste odnose", kao i to da se predsednik Srbije protivi da se "veoma bitno pitanje energetskog sporazuma"koristi u predizborne svrhe.

"Nismo završili pregovore (sa ruskom stranom), jer je nažalost premijer oborio vladu, a sigurno je da će nova vlada i novi parlament odmah po formiranju utvrditi ovaj predlog i ratifikovati na obostrani interes Srbije i Rusije i njihovih građana", rekao je sagovornik Bete.

Ministri iz DSS i G17 plus u sredu su iz medija saznavali da će na sednici vlade biti reči o sporazumu s Rusijom.

Ministar bez portfelja Dragan Đilas izjavio je da ne zna da li će Vlada Srbije odlučivati o upućivanju energetskog sporazuma sa Rusijom na ratifikaciju u Skupštinu Srbije, dok je ministar finansija Mirko Cvetković rekao za radio B92 da je iz medija obavešeten da će se Vlada u četvrtak izjašnjavati o tom sporazumu.

On je rekao da će se o tom predlogu izjašniti u skladu sa dogovorom Demokratske stranke i njenih koalicinih partnera iz Vlade sa kojima nastupa u parlamentarnim izborima, ali nije želeo da odgovori kakav je njegov stav o energetskom sporazumu.

Ministar ekonomije Srbije i lider G17 plus Mlađan Dinkić bio je mnogo konkretniji. On je najavio da ministri iz te stranke neće glasati za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom.

Dinkić je na konferenciji za novinare posle obilaska farmeceutske kompanije Zdravlje-Aktavis kazao da pitanje sporazuma sa Rusijom o izgradnji gasovoda Južni tok politizuje narodnjačka koalicija.

"Ne pada mi napamet da podržim tako nešto, posebno kada je u vreme predizborne kampanja i kada je potpuno jasno da se radi o politici. Ne može više politika da se na taj način meša u ekonomiju. Ako oni to urade, onda su potpuno izgubili svaki razum", rekao je Dinkić.

Ministar je ocenio da se pitanje ratifikacije ugovora politizuje kao i pitanje Kosova i autoputa Horgoš-Požega.

"Biće neozbiljno ako bilo ko sutra predloži ratifikaciju sporazuma na sednici Vlade, biće to fatalna greška", kazao je ministar, dodajući da odluka neće moći da bude doneta bez glasova ministara iz G17 plus i Demokratske stranke.

Ministar industrije i energetike Rusije Viktor Hristenko uputio je srpskoj vladi pismo u kojem navodi da je ruska strana ispunila sve potrebne procedure, kako bi gasno-naftni sporazum stupio na snagu.

Hristenko je naveo da ruska strana očekuje da i Vlada Srbije i Narodna skupština što pre potvrde, odnosno ratifikuju ovaj sporazum, kako ne bi došlo do nepotrebnog kašnjenja u njegovoj realizaciji.

Rusko-srpski sporazum potpisan je 25. januara i predviđa gradnju magistralnog gasovoda preko teritorije Srbije, prodaju 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije ruskom "Gaspromnjeftu" i osnivanje zajedničkog preduzeća koje će graditi gasovod "Južni potok".

Sporazumom je predviđeno da se najkasnije do 25. maja oformi zajednička firma za gradnju "Južnog potoka".

Skupština Srbije je raspuštena 13. marta ove godine. Prema odredbama Ustava raspuštena Skupština može da obavlja samo neodložne poslove.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE